Social

Clujenii, chemați să fie eroi

Centrul de Recoltare Sanguină îndeamnă locuitorii Clujului să ajute la salvarea de vieți omenești. Cu doar 20 de minute din timpul personal și 450 de ml de sânge orice om poate ajuta un seamăn aflat într-o situație critică. Campania se desfășoară în perioada 4-8 mai, în intervalul orar 08:00-12:00, la centrul aflat pe strada Nicolae Bălcescu (colț cu strada Paris).

Cei dornici să ia parte la această campanie trebuie să știe că pe lângă prezentarea unui act de identitate există și câteva condiții de sănătate care se impun donatorului:

- vârsta între 18 și 60 de ani;


- să aibă o stare de sănătate bună;

- să fie odihnit;


- să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării;

- să aibă o greutate de peste 55 de kg;


- să nu aibă herpes activ;

- să nu fi avut hepatită, TBC sau  Malarie;


- să nu fie alergic;

- să nu fie răcit sau să fi fost sub tratament în ultimele 14 zile;


- să nu fi fost vaccinat în ultimele două săptămâni;

- să nu fie în timpul menstruației; 

- să nu fi suferit vreo operație minoră în ultimele două luni sau majoră în ultimele șase luni;

- să nu fi făcut un tatuaj în ultimele șase luni;

Beneficii atât pentru cei care primesc sânge, cât și pentru donatori

Printre avantaje se numără faptul că sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, în caz de  accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Pe lângă aspectul fizic, donatorul va primi și alte recompense precum șapte bonuri de masă, o adeverință pentru reducere de 50% la transportul în comun pe perioadă de o lună, o zi liberă de la servicu, școală sau facultate, iar analizele de Hepatita B și C, HIV, HTVL, Leucemie, VDRL, Sifilis, Hb, Grupa de sânge și Rh se efectuează gratuit în baza sângelui donat, rezultatele negative care pot apărea fiind ulterior comunicate pacientului.

Articol scris de Saul Pop, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter