Social

Președintele Comisiei de la Veneția, în vizită la UBB Cluj

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu și Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) au participat joi, la UBB Cluj, la Conferința internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea și ratificarea de către România a Convenției-Cadru pentru protecția minorităților naționale.

Buquicchio a primit, joi, şi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.

Conferinţa şi-a propus să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internaţional dedicat exclusiv minorităţilor naţionale în promovarea diversităţii culturale, a multiculturalităţii, a bunei convieţuiri, a toleranţei la nivelul societăţii. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului între culturi, între comunităţi cu valori culturale diferite, contribuie, la definirea unui spaţiu de convieţuire paşnică, tolerant, integrator, dinamic şi creator deopotrivă, au subliniat participanţii la eveniment.
De asemenea, la conferinţă au participat reprezentanţi ai mediului academic, ai minorităţilor naţionale şi politicieni, care vor discuta despre protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din perspectivă istorică, juridică, socio-culturală, precum şi despre modelul României în materie de protejare şi promovare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.


Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale reprezintă cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptată la Strasbourg, în 1 februarie 1995 şi intrând în vigoare în 1 februarie 1998. Un număr de 39 de state sunt părţi la această Convenţie care reprezintă primul instrument multilateral cu forţă juridică destinat minorităţilor naţionale.

România a semnat Convenţia în ziua adoptării acesteia, alături de alte 20 de state europene.


Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), care este un important organ consultativ al Consiliului Europei, deţine o expertiză consolidată în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, elaborând o serie de valoroase rapoarte, opinii şi studii în această materie.

abonare newsletter