Social

Din 1 Mai „muncitoresc” a mai rămas ziua liberă. Și micii

Ziua de „1 mai” este un prilej bun pentru mulţi români să ia cu asalt pădurile de la marginile oraşelor şi să încingă grătarele.

A devenit o tradiţie ca, an de an, românii să iasă la iarbă verde pentru a sărbători cu mititei, grătare şi bere ziua de 1 mai. Dacă în alte judeţe, autorităţile au făcut eforturi pentru a oferi un program diversificat şi atractiv pentru această minivacanţă, judeţul Cluj nu excelează la acest capitol.

Cu un program sărac spre inexistent de petrecere a timpului liber, cel mai probabil, singura opţiune a clujenilor va fi tradiţionala pădure Făget, asta dacă vremea va ţine cu ei. Din păcate, însă, meteorologii anunţă că sunt şanse ridicate să plouă.


Un studiu din 2013 realizat pentru Ziua Muncii de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arăta că peste jumătate dintre români cred că această zi era sărbătorită mai frumos în trecut decât în prezent.

Făget, Beliş, Fântânele sau Salina Turda

În aceste trei zile, clujenii pot vizita Salina Turda care constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare sau pot alege să încingă grătarele pe malul lacului Tarniţa. De asemenea, Lacul Beliş-Fântânele este un alt loc care poate fi ales pentru relaxare şi distracţie. O altă opţiune de petrecere a timpului sunt băile sărate de la Cojocna.


Mocăniţa nu trece prin Cluj

Cinci ore şi jumătate de încântare, peisaje spectaculoase, aer curat şi muzică populară. Asta îi aşteaptă pe turiştii care vor merge cu Mocăniţa în vacanţa de 1 mai. De altfel, singura modalitate de a vizita Valea Vaserului este pe această ultimă cale ferată forestieră activă din Munții Carpați. Bătrâna Mocăniţă, porneşte la ora 09:00 din Vişeul de Sus. O călătorie costă între 46 şi 83 de lei şi poate include o masă tradiţională. De 1 mai, turiştilor li se pregăteşte un program special. „Vom pune în funcțiune toate locomotivele disponibile, adică toate patru. Cea mai veche, Măriuța, are 100 de ani. De 2 mai vom organiza un spectacol folcloric, cu un ansamblu tradițional, de la noi din zonă”, spune Ioana Coman, administratorul Căii Ferate din Vișeul de Sus, potrivit digi24.ro. Pe lângă plimbarea cu trenul, turiştii se pot opri pentru un picnic într-un loc special amenajat.  

Dracula Festival

Un bal, concursuri medievale, simulări de lupte între cavaleri şi povestea personajului Dracula spusă de strănepotul lui Bram Stoker se vor desfăşura la Hunedoara, în minivacanţa de 1 mai, în cadrul „Dracula Festival 2015”. Prima zi a festivalului se va încheia cu un bal medieval cu muzică de petrecere, vals, concert de vioară şi spectacole cu foc, unde ţinuta medievală este obligatorie. În cea de-a doua zi a festivalului se vor organiza turniruri şi concursuri medievale, echitaţie, tir cu arcul, simulări de lupte între cavaleri şi lecţii de spadă.


Aquapark în ţară şi străinătate

Pentru cei care vor să meargă la ştrand, vecinii din Ungaria au porţile deschise pe tot parcursul anului. Complexul de nataţie din Debrecen este deschis non-stop. Aquapark-ul este acoperit cu o cupolă imensă, sub care se găsesc bazinele, cascadele şi palmierii. Cei care nu vor să plece din ţară se pot duce la Băile Felix din Oradea.

Berea şi micii, de nelipsit

Potrivit unui sondaj realizat în 2014, berea este băutura preferată a românilor de 1 mai, iar cel mai popular preparat alimentar sunt micii. Aproape doi români din cinci beau bere atunci când se află în concediu, berea ocupând primul loc în topul băuturilor consumate într-o astfel de perioadă.


Ce prevede „legea picnicului”

Potrivit Legii 54/2013, activităţile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparţin domeniului public sau privat al statului şi unităţilor administrative-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.

Potrivit legii, cine aprinde focul în locuri care nu sunt amenajate pentru acest lucru riscă amenzi între 100 şi 5.000 de lei.


În zonele amenajate pentru picnic, cetăţenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii; folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop şi păstrarea liniştii şi ordinii publice.

Cum era înainte de 1989?

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, iar circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În ţările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale.

Muncitorii clujeni participau la defilarea din faţa Teatrului Naţional din Cluj, iar  după-masa ieşeau la iarbă verde în pădurile Hoia sau Făget unde prăjeau mici şi jucau fotbal.

După 1990, ziua nu mai are importanţă propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber, în parcuri, la munte sau la mare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter