Social

Cubaneza care a venit la Cluj să studieze chimia: a lăsat facultăţi din Spania sau Mexic pentru a descoperi sarmalele şi ninsoarea

A călătorit 10.000 de kilometri pentru a studia într-o ţară despre care nu ştia nimic. A ajuns la Cluj unde a descoperit oameni amabili şi un oraş care are mereu „porţile deschise” pentru străini. În Cluj a văzut pentru prima dată o ninsoare şi s-a îndrăgostit de mâncarea românească. Acum, oraşul de pe Someş i-a devenit a doua casă.

Linette Maria Diaz are 32 de ani, este din Cuba şi locuieşte în Cluj-Napoca de doar cinci luni de zile, timp suficient pentru a se îndrăgosti de oraş, de oameni şi de mâncarea românească. Recunoaşte că românii se deosebesc foarte mult de cubanezi şi că diferenţele culturale dintre cele două ţări sunt mari.

Linette Maria Diaz este masterandă la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai și visează să lucreze în industria cosmeticelor.


De ce România, de ce Cluj-Napoca

După ce a decis că vrea să studieze un masterat în străinătate a căutat o bursă care să-i ofere cele mai bune posibilități de dezvoltare. Dintre toate ţările unde putea studia chimia ea a ales România, în detrimentul altor ţări, precum Spania sau Mexic.

„În primul rând, îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt aici. Nu a fost deloc uşor să reuşesc să ajung aici. De doi ani de zile tot am căutat pe internet şi în mai multe locuri să fac un master în străinătate. M-am uitat la oferta educaţională din Spania, Mexic şi alte ţări. Am căutat un master care să-mi ofere o bursă cu cele mai bune posibilităţi. După ce am căutat foarte mult pe internet am găsit o variantă să vin în România, dar în schimb mi-a fost foarte frică de limba română. Este o complet altă limbă pentru mine”, povesteşte tânăra.


În ceea ce privește orașul ales, un factor cheie în decizia de a veni și a studia în România l-a avut ambasadorul României în Cuba, Dumitru Preda. Acesta a îndrumat-o pe Linette să vină să studieze în Cluj.

„Ambasadorul României în Cuba mi-a recomandat să vin să studiez în Cluj şi în acelaşi timp am găsit un alt cubanez care a ales Clujul şi a fost bine că am venit amândoi. Ambasadorul mi-a spus să vin aici pentru că oraşul are porţile deschise pentru străini şi are un statut pentru studenţi cu multe facultăţi de prestigiu. Am ascultat de ambassador şi mă bucur că am ales Clujul”, mai spune Linette.


Oraşul cu plusuri şi minusuri

Linette s-a îndrăgostit rapid de Cluj și de clujeni, pe care îi descrie drept amabili, însă nu-i plac clădirile vechi neîngrijite. 

„În Cluj îmi plac clădirile vechi foarte frumoase şi parcurile. Îmi plac foarte mult clujenii pentru că sunt amabili şi se comportă frumos. Mai apreciez Clujul pentru că este un oraş studenţesc şi are o diversitate culturală bogată. Se promovează mult cultura şi studiul în Cluj. Nu-mi place însă când văd o clădire veche neîngrijită”, mărturiseşte studenta cubaneză.


De când a ajuns în România, cubaneza nu a ratat niciun moment și a savurat mâncarea românească tradițională. Ea se declară încântată de bucatele pe care românii le pun pe masă.

„În general, îmi place foarte mult mâncarea din România. Sarmalele sunt preferatele mele. Iarăşi îmi plac foarte mult chiftelele”, spune Linette cu zâmbetul pe buze.


Fascinaţia noului

Pentru că în Cuba este tot timpul cald, ea nu știa că vinul se bea și fiert. În Cluj a băut pentru prima dată vin fiert cu scorțișoară când temperaturile scădeau sub zero grade Celsius.

„Îmi place foarte mult vinul fiert. Pentru mine a fost ceva nou vinul fiert pentru că în Cuba nu-i frig niciodată. Aici în România am băut pentru prima dată vin fiert în această iarnă. Mi-a atras mult atenţia vinul cu scorţişoară”, mai spune tânără.

Tot în România a văzut pentru prima dată zăpada, însă spune că nu a apucat să se dea cu sania sau cu schiurile.

Linette spune că s-a obişnuit deja cu muzica românească, iar trupa ei preferată este Direcția 5. Ea și-a amintit și de melodia „Numa Numa” (n.red.: Dragostea din Tei) de la trupa O-Zone.

„Îmi place mult muzica românească, în special trupa Direcţia 5 pentru că au melodii moderne într-un rock-pop şi asta îmi place să ascult. Nu pot să uit de melodia celor de la O-Zone – «Numa Numa», care a fost ascultată în toată America Latină şi s-a dansat mult pe acordurile acelei melodii”, a spus Linette.

Pentru că latino americanilor le place distracția, Linette a vizitat câteva cluburi și locuri de divertisment din Cluj să vadă cum petrec tinerii și s-a simțit foarte bine alături de români.

„Cubanezii sunt mult mai expresivi când vine vorba de dans și simt muzica din interior. Ritmurile sunt foarte variate. Avem salsa, regetton, merengue şi pop. Cubanezii dansează când simt nevoia, este ceva normal, dar cel mai des în weekend-uri la petreceri, le place să danseze pentru că sunt optimişti şi te distrezi foarte bine”, a spus Linette.

Amintiri din Cuba

Linette povesteşte că mașinile vintage din Cuba pe care unii le-au văzut doar în poze sau filme precum Godfather II, există și acum pe străzile Havanei. „Acele maşini vintage sunt şi acum pe străzi. Cele mai folosite maşini în Cuba sunt cele americane pentru că oamenii nu-şi permit maşini moderne”, a explicat Linette.

Deși stă în „țara trabucurilor”, Linette spune că nu a fumat niciodată un trabuc.

„Eu sunt cubaneză şi n-am fumat niciodată un trabuc. În Cuba nu toţi fumează. Sunt fumători şi nefumători. Cuba este primul exportator pentru trabucuri. Trabucurile sunt fumate, dar nu e o diferenţă de consum între o ţigară normală şi trabuc. Se fumează trabucuri la ocazii speciale pentru că-i mai scump. Noi avem două mărci foarte cunoscute: Habano şi Cohiba. Cohiba este cel mai scump şi este un lux”, a declarat Linette.

Tânără a vorbit și despre bucătăria cubaneză. Ea susţine că printre cele mai bune rețete de pe lista unei bucătărese cubaneze se numără banalele fripte.

„Ele nu sunt ca bananele pe care românii le găsesc la tarabă”, a dat asigurări Linette.

„Vă recomand orez cu fasole neagră și cu carne de pui. În spaniolă numele popular ar fi arroz congris şi se mai pune carne de porc la grătar. Noi în Cuba mâncăm banane fripte. În America Latină avem mai multe feluri de banane, iar unele dintre ele sunt pentru prăjit, nu cum aveţi voi de mâncat direct”, spune masteranda.

Sfaturi pentru cei care vor să viziteze Cuba

Pentru cei care vor să viziteze Cuba și să se distreze cu adevărat, Linette recomandă câteva locuri „în care cu siguranță te vei simți ca în paradis”.

„În primul rând, vă recomand să mergeţi pe plajele cubaneze care sunt impresionante. Tot estul Havanei este plin de plaje, inclusiv municipiul Matanzas care este recunoscut pentru plajele sale. Un alt loc frumos din Cuba este Cayos, este ca un paradis. Locurile naturale sunt foarte multe: la Terasa sau Pinar del Rio”, a spus cubaneza.

Momentan nu s-a gândit prea mult la viitor și ce va face după ce termină masterul. Vrea să trăiască cât mai frumos fiecare moment petrecut în a doua ei casă: Cluj-Napoca.

În județul Cluj, trăiesc trei cubanezi. Doi studenți, printre care și Linette, și un alt tânăr căsătorit cu o româncă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter