Social

2 mil. de euro de la Ministerul Sănătăţii pentru Spitalul Clinic de Urgenţă. Instituţia cere bani şi de la Consiliul Local şi Judeţean

Cu toate că Ministerul Sănătăţii a alocat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj suma de 8.215.000 lei (aproximativ 2 milioane de euro) pentru achiziţia de echipamente medicale constând într-un RMN şi un computer tomograf, conducerea instituţiei cere ajutor şi de la Consiliul Local şi Consiliul Judeţean pentru achiziţionarea unui angiograf nou.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petre Şuşca susţine că aparatele din dotarea spitalului sunt aparate produse în anul 2000-2001, care şi-au depăşit durata normală de funcţionare şi pentru care este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, achiziţionarea de piese de schimb şi asigurarea mentenanţei.

“De exemplu, producătorul nu mai poate livra piese de schimb întrucât acestea nu se mai fabrică. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca asigură asistenţa medicală pentru populaţia din municipiul Cluj-Napoca şi alte judeţe din regiunea de nord-vest şi nu numai. Ponderea pacienţilor din Cluj-Napoca este de aproximativ 29%, ponderea externărilor din judeţul Cluj este de 63%, iar ponderea externărilor din alte judeţe este de 37%. Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală prestează investigaţii imagistice în urgenţă, pentru pacienţii internaţi şi ambulatoriu. Spitalul asigură singurele linii de gardă de computer tomografie şi radiologie convenţională din judeţul Cluj, în strânsă colaborare cu Unitatea de Primire Urgenţe, a cărei activitate este dependentă de funcţionalitatea aparaturii de radiologie-imagistică în actul medical diagnostic şi terapeutic”, spune Şuşca.


El a adăgat că aşteaptă un ajutor financiar şi din partea Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean pentru achiziţionarea unui angiograf nou.

“În ceea ce priveşte dotarea cu angiograf nou a laboratorului de angiografie, sperăm în continuare pe sprijinul Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean în alocarea de fonduri, având în vedere că angiograful instalat în anul 2001, după 14 ani de funcţionare, este în afara perioadei de suport tehnic aşa încât nu se poate garanta repararea sa în cazul unor noi defecţiuni. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a alocat, doar în anul 2014, suma de 202.262,39 lei pentru reparaţia angiografului. Angiograful are o valoare profesională enormă pentru spital, deoarece este indispensabil pentru diagnosticul şi tratamentul intervenţional al urgenţelor cardio-vasculare, implicit pentru funcţionarea secţiilor de cardiologie şi chirurgie vasculară. Spitalul are un mare volum de activitate de angiografie diagnostică şi proceduri de cardiologie intervenţională. Anual, beneficiază de angiograf aproximativ 1500 de pacienţi, cu 1200 de coronarografii, 300 de arteriografii şi 750 de dilatări arteriale coronariene şi periferice”, a mai spus Şuşca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter