Social

Proiect Comenius la Școala Gimnazială nr. 13 Sibiu

În cadrul programului de „Învățare pe tot parcursul vieții”, în perioada 2013-2015, Școala Gimnazială nr. 13 Sibiu face parte din parteneriatul școlar multilateral Comenius ce implică colaborarea a șapte țări.

Proiectul comun are titlul „Travelling Teds’ European Discoveries – Descoperirile europene ale ursuleților călători (The T.E.D. Project)“, număr de referință 13-PM-1172-SB-IE, și este finanțat de Comisia Europeană cu suma de 24.000 de euro.

Coordonatorul proiectului din partea Școalii Gimnaziale nr. 13 Sibiu este prof. Diana Sârbu


Țările partenere în acest proiect sunt Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda (coordonator european al proiectului), Italia, Portugalia și România.

Obiectivele abordate de proiect vizează:


– educația interculturală (promovarea conștientizării importanței diversității culturale și lingvistice în Europa, precum și de necesitatea combaterii rasismului, prejudecăților, xenofobiei și a intoleranței etnice)

– învățarea despre țările europene (diversitatea culturală și lingvistică)


– predarea și învățarea limbilor străine (integrarea elevilor cu nevoi speciale, egalitatea între sexe)

– educația pentru sănătate


– formarea și dezvoltarea abilităților de folosire a instrumentelor TIC

Migrația, tema principală a proiectului, este o problemă care afectează toate comunitățile noastre școlare, familiile pleacă dintr-un loc și sosesc în altul, schimbând dinamica claselor de elevi. Prin proiectul TED vom pregăti elevii noștri pentru schimbările din viața lor care pot apărea datorită acestor migrații. Fiecare Teddy (ursuleț) va aduce cu el, pe lângă bunurile sale, jurnalul său, descriind viața de zi cu zi și sentimentele pe care le trăiește prin mutarea dintr-o țară în altă. În timpul călătoriei prin celelalte șase țări, va învață despre fiecare țară, despre cultura, limba și viața de zi cu zi. În schimb, îi va învață pe ceilalți despre propria sa țară. În felul acesta va afla că nu suntem atât de diferiți unii față de alții, va afla că avem aceleași nevoi de bază, speranțe și vise. Va afla că diferența poate fi interesantă. Schimbarea poate fi o aventură.


Acest proiect va îmbunătăți educația interculturală în școlile noastre și va continua să dezvolte și să consolideze competențele TIC atât ale elevilor, cât și ale cadrelor didactice. Parteneriatul nostru implică școli care nu au mai colaborat în proiectele multilaterale Comenius, precum și școli, precum este Școala Gimnazială nr. 13 Sibiu, care au experiență în aceste colaborări. Acest amestec va aduce o perspectivă nouă parteneriatului nostru, învățând unii de la alții.

Ursulețul fiecărei țări va vizita toate celelalte țări în ordine alfabetică a țărilor, după cum urmează: Ursulețul din Danemarca(1) va merge în Finlanda, cel din Finlanda(2) în Ungaria, cel din Ungaria(3) în Irlanda, cel din Irlanda(4) în Italia, cel din Italia(5) în Portugalia, cel din Portugalia(6) în România, cel din România(7) în Danemarca.

Pe parcursul celor doi ani, ursuleții vor schimba țara care îi găzduiește, la întâlnirile de proiect care vor avea loc în fiecare școală parteneră.

La întâlnirile de proiect care au avut loc până în prezent, în Italia, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Irlanda, au participat pâna în prezent 20 profesori din Școala Gimnazială nr. 13 Sibiu, iar la întâlnirea de la școala din Eger, Ungaria, din octombrie 2014, au participat și 10 elevi din clasa a VII-a A. Urmează, săptămâna viitoare, între 4 și 9 martie, întâlnirea de proiect din Finlanda la care vor participa alți cinci profesori din Școala nr. 13 Sibiu.

Întâlnirile de proiect, pe lângă activitățile stabilite de comun acord, fac posibil schimbul de informații despre sistemul de învățământ din aceste țări, dar și familiarizarea cu viața școlii și a culturii țării respective.

La ultima întâlnire de proiect care va avea loc la Sibiu, între 16-20 mai 2015, pe lângă profesori, vor participa și 10 elevi din Ungaria. „Am ales «Ursuleții de pluș» ca simbol al proiectului nostru, pentru a da posibilitate elevilor noștri să se ocupe de problemele emoționale legate de schimbarea mediului în care trăiesc, prin intermediul unui terț, ursulețul de plus, cea mai iubită jucărie a copiilor.“

abonare newsletter