Social

Câţi bani a donat, anul trecut, Arhiepiscopia Clujului pentru nevoiaşi

Arhiepiscopia Clujului are în derulare 30 de proiecte şi programe sociale de care au beneficiat anul trecut peste 11.000 de persoane.

Arhiepiscopia Clujului a derulat pe parcursul anului 2014 mai multe programe sociale, printre acestea numărându-se căminul de bătrâni „Sf. Ioachim şi Ana” de la Cuşma (jud. Bistriţa-Năsăud), care are o capacitate de 40 de locuri; cantina socială din Bistriţa, care oferă hrană zilnic pentru 120 de persoane; centrul de zi pentru vârstnici Bistriţa, cu 25 de beneficiari; proiectul socio-educativ „Sf. Cuv. Parascheva” din Suceagu, destinat recuperării a 25 de copii din clasele I-IV, aflaţi în risc de abandon şcolar.
La acestea se adaugă Proiectul de economie socială „O şansă, o reuşită în viitor pentru persoane vulnerabile”, pe care Arhiepiscopia Clujului îl va implementa printr-un program cu finanţare europeană. Proiectul îşi propune să înfiinţeze o tipografie şi o brutărie, care vor crea 11 locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din mediul rural. 
În 2014 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totala de 506.807 lei: din „Fondul Filantropia”, 107.236 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” 202.367 lei şi 197.204 lei, rezultată din colecte pentru creştinii ortodocşi din Siria. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 286.000 de lei, din care au fost ajutaţi preoţii lipsiţi de posibilităţi materiale.
În sprijinul tinerilor studioşi, dar fără posibilităţi financiare Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 35 de burse elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în valoare totală de 79.500 lei, la care se adaugă şi bursele în valoare de 80.000 lei, acordate de Arhiepiscopie.

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: finalizarea lucrărilor la primul cămin din cadrul Campusului Teologic „Nicolae Ivan”, continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca, inaugurarea Centrului de Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea” de la Sângeorz Băi, dar şi inaugurarea Tipografiei Renaşterea şi a brutăriei Arthos din Popeşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter