Social

Studenţi: Universităţile apelează uneori la practici demne de perioada comunistă. Ce s-a întâmplat la UBB

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra cazurilor tot mai numeroase din ultima perioadă în care universitățile au încercat să reducă la tăcere orice formă prin care studenții și-au exprimat nemulțumirea față de starea sistemului educațional, apelând uneori la practici demne de perioada comunistă.

De la amenințări în birourile decanatelor, până la exmatriculări sau rapoarte făcute de comisiile de etică, studenții se arată îngrijorați de faptul că acesta este modul în care unele universități aleg să răspundă la criticile făcute publice de studenți cu privire la problemele din universități.

Universități care i-au „pedepsit” pe studenții critici

Cel mai recent caz adus în atenția opiniei publice este cazul unui student de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București care, din ce reiese din răspunsul universității, a fost exmatriculat pentru că a înaintat Ministerului Educației o scrisoare semnată de 700 de studenți în care erau prezentate problemele din universitate.


O situație fără precedent în istoria recentă a învățământului universitar este cea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași care și-a dat în judecată proprii studenți pe motiv ca una din organizațiile studențești din universitate folosește numele universității în denumirea sa. Acțiunea universității vine la scurt timp după ce aceeași organizație a chemat studenții la un protest studențesc în care și-a exprimat nemulțumirile față de condițiile proaste de studiu și taxele mari la cămin.

Și Universitatea din București a fost protagonista unui caz de pedepsire a vocilor critice din universitate după ce una din organizațiile studențești a criticat public universitatea în repetate rânduri, organizând inclusiv un protest în acest sens. Președintele organizației a fost chemat să dea explicații în fața Comisiei de Etică și a primit avertisment scris pentru că ar fi denigrat imaginea universității.


Un caz care nu a fost făcut public, dar care a fost adus la cunoștința ANOSR, este cazul unor studenți de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București care, după ce au fost critici la adresa universității la o întâlnire cu Agenția Romană de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în care s-a discutat despre calitatea educației din universitate, au fost chemați în biroul decanatului Facultății de Comunicare și Relații Publice pentru a da explicații pentru atitudinea critică, fiind amenințați inclusiv cu exmatricularea.

Cazul UBB

O altă situație celebra în care universitatea a dorit să reducă la tăcere vocea studenților s-a întâmplat în 2011 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. După ce organizația studențească a fost critică în mai multe rânduri la adresa universității, conducerea universității a confiscat sediul organizației pentru că aceasta să nu-și mai poată desfășura activitatea. În ciuda faptului că organizația a reușit după câteva luni să își recupereze sediu. — în urma numeroaselor acțiuni de presiune și după ce s-a schimbat conducerea universității, în prezent universitatea a propus o nouă Carta universitară în care este prevăzut faptul că studenții din Senat și Consiliile Facultăților sunt singurii reprezentanți oficiali ai studenților, încercând astfel să înlăture orice voce critică venită din partea organizațiilor studențești.


Studenții le reamintesc membrilor comunităților academice ca rolul acestora este tocmai să formeze și dezvolte spiritul critic în rândul tinerei generații de intelectuali ai României, nicidecum să anihileze libertatea de exprimare a tuturor celor care îndrăznesc să sesizeze probleme. Dreptul la libera exprimare este un drept pentru care s-a luptat și care a fost câștigat la Revoluția din '89, de aceea ANOSR atrage atenția că orice încălcare a acestuia reprezintă un afront adus democrației și dezvoltării spiritului civic în rândul societății românești.

ANOSR le recomanda studenților care trec prin astfel de probleme să se adreseze organizațiilor studențești din universitățile lor. Mai mult decât atât, ANOSR urmează să demareze un proiect în parteneriat cu Societatea Academică din România prin care va pune la dispoziția studenților și organizațiilor studențești avocați care să îi sprijine prin toate formele legale posibile atunci când le sunt încălcate drepturile sau când sunt victimele unor abuzuri de genul celor de mai sus.


„Deși au trecut mai bine de 25 de ani de la Revoluție, se pare că mediul academic nu s-a curățat în totalitate de practicile care erau folosite în sistemul comunist. Deși ne-am aștepta ca universitățile să fie cele care cultivă și dezvolta spiritul critic în rândul studenților, iată că unele dintre ele fac eforturi să ne reducă la tăcere de fiecare dată când avem curajul să sesizăm o problemă sau să cerem mai mult de la sistemul universitar. Ne punem speranțele ca universitățile vor înțelege că spiritul critic este o componentă esențială pentru dezvoltarea unei societăți democratice și suntem pregătiți să luăm apărarea tuturor celor care vor avea de suferit pentru că îndrăznesc să fie critici atunci când își exprima opiniile despre universitate”, a declarat Cristi Popescu, Preşedinte ANOSR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter