Social

Clujenii au protestat faţă de legea securităţii cibernetice- FOTO

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns duminică în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta faţă de legea securităţii cibernetice, care a fost votată săptămâna trecută de Senat.

Protestatarii au purtat pancarte inscripţionate cu mesaje precum „Un sfert de veac degeaba, tot securitate fără libertate“, „Klaus, Klau, Big brother is in the house“ libertate sau securitate.  

„Ne nemulţumeşte faptul că legea este foarte interpretabilă. Dacă înainte de 1989 îţi intra securistul în casă, acum intră în căsuţa poştală“, a spus unul dintre  protestatarii prezenţi în Piaţa Unirii, Cornel Vâlcu.


Cei prezenţi la manifestaţie îşi pun încrederea în faptul că noul preşedinte. Klaus Iohannis, nu va promulga această lege.

Vă reamintim, Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS şi CSAT.


Raportul comisiei de apărare din Senat, cu amendamente, a fost adoptat cu 95 de voturi ”pentru”, iar proiectul de lege a fost adoptat cu 92 de voturi ”pentru”.

Senatul este Cameră decizională, după ce legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor, pe 17 septembrie.


Legea stabileşte cadrul general de reglementare în domeniul securităţii cibernetice şi obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, şi prevede obligaţii privind asigurarea securităţii sistemelor lor şi notificarea clienţilor în situaţia unor incidente/atacuri cibernetice şi luarea de măsuri pentru a restabili condiţiile normale de funcţionare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter