Social

Evreii din Cluj serbează Hanuka, sărbătoarea luminii

Clujenii interesați de cultura evreiască sunt invitați să participe joi, 18 decembrie, de la ora 18:00, la tradiţionala sărbătoare Hanuka. Evenimentul va avea loc la Templul Memorial al Deportaților (str. Horea nr. 21).

HANUKA, NUMITĂ ȘI SĂRBĂTOAREA LUMINII este cea mai „tânără” sărbătoare evreiască, ea comemorează evenimente petrecute în urmă cu 2178 de ani – puţin faţă de istoria multimilenară a poporului evreu, potrivit reprezentanților Comunității Evreilor din Cluj-Napoca.

„Atunci a avut loc o răscoală populară împotriva Imperiului Seleucid (Siria), unul din statele elenistice succesoare ale imperiului lui Alexandru Macedon, care stăpânea şi peste Iudeea. Revolta condusă de eroii Macabei se îndrepta împotriva politicii agresive de elenizare a populaţiei, de impunere a politeismului şi moravurilor greceşti. Şi ca prin minune, marele imperiu a fost înfrânt şi a fost creat singurul stat evreu independent din perioada de la distrugerea primului Templu şi până la naşterea statului modern Israel. Dar nu această uimitoare victorie militară este în centrul sărbătorii de Hanuca, ci un alt miracol. După eliberarea Ierusalimului de către insurgenţi şi purificarea Templului, s-a găsit un singur ulcior de ulei sfinţit pentru a arde în candelabru. Deşi cantitatea de ulei era suficientă doar pentru o zi, el a ars neîntrerupt timp de 8 zile, până când s-a putut pregăti ulei nou” transmite Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca.


Această victorie a luminii împotriva întunericului este sărbătorită de Hanuka prin aprinderea unor lumânări, timp de opt zile, începând cu una în prima seară, (n.r. 20 decembrie în anul acesta) şi adăugând apoi câte una, până la opt în ultima zi a sărbătorii, într-un candelabru special cu 9 braţe.

De asemenea, reprezentanții comunității mai afirmă că  Hanuca „este o sărbătoare a bucuriei şi a cântecelor, mai ales pentru copii, care primesc daruri, se joacă cu un titirez şi mănâncă dulciuri. Este o sărbătoare importantă pentru poporul evreu, dar are şi o semnificaţie unversală, fiind legată de evenimente care au salvat credinţa monoteistă în general”.

Etichete: hanuka evrei cluj
abonare newsletter