Social

Un grup de cercetători clujeni de la UBB realizează prima bază de date despre populația Transilvaniei

Centrul de Studiere a Populaţiei, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, va prezenta joi, 18 decembrie 2014, începând cu ora 13:00, în sala Club a Casei Universitarilor, rezultatele obţinute până în acest moment în cadrul proiectului „Historical Population Database of Transylvania 1850-1914”, un proiect ambițios al unui grup de cercertători clujeni.

Proiectul, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, este derulat de Centrul de Studierea Populaţiei din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, în parteneriat cu Registreringssentral for Historiske Data - Universitetet i Tromsø (Centrul Norvegian de Date Istorice - Universitatea din Tromsø, Norvegia). Proiectul este finanţat cu suma de 650.000 euro în cadrul EEA Grants.

Obiectivul principal al proiectului, demarat la 1 iulie 2014, este construirea primei baze de date istorice a populaţiei Transilvaniei, pentru o perioadă cuprinsă între 1850 şi 1914 (de la primul recensământ modern până la limita permisă de legea românească pentru cercetarea datelor cu caracter personal). Această activitate este realizată după cele mai recente principii metodologice în domeniu, în scopul conectării cu bazele de date similare deja existente în Europa şi America de Nord. Datorită limitărilor cronologice şi financiare, precum şi stării surselor, proiectul îşi propune să acopere 5-10% din populaţia Transilvaniei în perioada cercetată (cca. 5.400.000 naşteri). Printre beneficiile proiectului se numără crearea unei baze de date care să permită efectuarea de analize mult mai ample şi mai complexe decât cele din prezent, reconsiderarea rolului informaţiei istorice privind populaţia şi a perspectivelor socio-economice deschise de cunoaşterea în domeniu, conectarea cercetărilor de populaţie din România la efortul actual de reconstrucţie a populaţiei Europei.


În cele cinci luni de la lansare, echipa proiectului, a desfăşurat o activitate susţinută care a presupus, printre altele, delimitarea ariilor geografice incluse în baza de date, întocmirea catalogului surselor, fotografierea unei părți însemnate a acestora (aproape 50.000 de imagini), construirea structurii bazei de date etc. Până în acest moment, în baza de date au fost deja efectuate circa 3000 de înregistrări, cuprinzînd peste 10000 de indivizi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter