Social

România a oferit străinătăţii cadre medicale în valoare de 600 milioane euro, în ultimii 10 ani

România a oferit în ultimii 10 ani străinătăţii cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri, vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Senatului, Florian Popa.

"După Revoluţie, în anii '90 s-a observat că procentul celor plecaţi şi celor care voiau să plece din ţară medici era de 60 la sută, aceştia având între 38 - 40 de ani. În ultimii ani, 60 la sută din medicii care aleg străinătatea au vârste între 42 şi 48 de ani. România a oferit în ultimii 10 ani medici şi cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. Avem zone în ţară total neacoperite din punctul de vedere al existenţei medicului. În spaţiul rural sunt cele mai mari probleme în ceea ce priveşte lipsa personalului medical. Este o risipă mare de resurse. După şase ani de studii, doar o mică parte dintre absolvenţi intră într-un ciclu de specializare", a spus Florian Popa.

Potrivit acestuia, şcolile de medicină din România scot aproximativ 3.000 - 3.500 de absolvenţi pe an şi, tot anual, pleacă din ţară aproape 3.000.


Senatorul a mai afirmat că, pentru a împiedica plecarea medicilor, Ungaria a impus semnarea unui contract de către studenţii la medicină care prevede ca aceştia să lucreze în ţară după absolvire un număr de ani, iar în cazul în care pleacă mai devreme să plătească şcolarizarea. De asemenea, Slovacia a recurs la această măsură.

"Se pare că această soluţie nu este acceptată. Rezolvarea constă într-o poziţie mai fermă a statului român în favoarea unui program european mai larg care să ofere compensaţii pentru ţările care oferă creiere şi specialişti. Suntem într-o perioadă în care pregătim oameni care dispar, generaţii întregi dispar. Ar fi necesar un program european în care primitorii să ofere compensaţii formatorilor", a spus vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Senat.


Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a susţinut că România se confruntă cu "o mare dramă naţională" - exodul medicilor.

"Tot Estul Europei se confruntă cu această problemă. Singura şansă de a găsi o soluţie este de a aborda această temă la nivel european. În acest moment, ţările sărace dau mai mult ţărilor bogate în sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est-european care să ridice şi să susţină această problemă", a spus secretarul de stat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter