Social

RECORD MONDIAL: Medicii clujeni au extirpat 327 metastaze dintr-un singur plămân

Chirurgia pulmonară laser a debutat în Cluj, în urmă cu un an, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello.

O pacientă de 47 de ani din București a fost operată, la sfârșitul săptămânii trecute, de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca. Pacienta a mai trecut prin două operații: una de cancer ovarian, în urmă cu patru ani  și una de cancer la sân, anul trecut.

Intervenția la plămân a fost făcută cu un aparat laser, unic în România, cumpărat în urmă cu un an. Până acum au fost operați 70 de pacienți cu echipamentul respectiv. Dotarea spitalului cu aparatul laser a marcat începutul chirurgiei pulmonare laser în Cluj-Napoca. “Astăzi, la un an şi două zile de la debutul chirurgiei pulmonare laser în Cluj-Napoca, echipa condusă de mine a stabilit un nou record mondial: 327 metastaze extirpate laser de pe un singur plămân. Încă înregistram asemenea recorduri triste”, a afirmat doctorul Dan Nicolau, șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie.


Recordul anterior a fost de 252 de metastaze pulmonare și a aparținut tot echipei medicilor de la spitalul clujean. Anterior intervențiilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj, un medic din Germania a eliminate 232 metastaze.

Operația prelungește viața bolnavilor

La momentul realizării primei operații de către medicii clujeni, doctorul Nicolau a declarat că acest tip de intervenție prelungește viața pacienților care suferă de cancer. „Pentru pacienţi este o şansă, este o revoluţie, bolnavul cu metastaze multiple era îndrumat spre chimioterapie. Acum îi oferi şansa dacă acceptă să-i extirpi metastazele pulmonare. O medie de un an de zile să prelungeşti viaţa unei persoane înseamnă mult. Oferă o tehnică chirurgicală prin care pacientul se recuperează mai rapid decât prin metodele clasice, are o utilitate multiplă”, a afirmat șeful Secției de Chirurgie Toracică.


Aparatul laser cumpărat în urmă cu un an a costat 25.000 euro. Banii au provenit din fondurile Consiliului Județean Cluj. Intervenții care se fac cu acest aparat mai au loc doar în Germania, Polonia și Anglia.

abonare newsletter