Social

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu participă, la Roma, la o sărbătoare a ecumenismului în Biserica Catolică

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, participă, între 18 - 21 noiembrie 2014, la Roma, la Plenara Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor (CPUC) cu ocazia aniversării a 50 de ani de la promulgarea Decretului despre ecumenism al Consiliului Vatican II “Unitatis redintegratio?".

Preasfinţia SA Florentin Crihălmeanu participă, ala Roma, la o sărbătoare a ecumenismului în Biserica Catolică Preasfinţia SA Florentin Crihălmeanu participă, ala Roma, la o sărbătoare a ecumenismului în Biserica Catolică

PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, participă în aceste zile la Plenara Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor (CPUC) cu ocazia aniversării a 50 de ani de la promulgarea Decretului despre ecumenism al Conciliului Vatican II ”Unitatis redintegratio.

Tema din acest an a Plenarrei Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor (CPUC)  este ”Țelul ecumenismului: principii, oportunități și provocări la cincizeci de ani de la «Unitatis redintegratio»”.


În deschiderea evenimentului, membrii CPUC – cardinali, episcopi, preoţi din întreaga lume, precum şi câţiva laici, au participat, marţi, 18 nov., la o Sfântă Liturghie celebrată la mormântul Sfântului Petru, în cripta Basilicii „San Pietro” – a transmis Ierarhul de Cluj-Gherla.

După un salut şi cuvânt inaugural rostit de Eminenţa Sa, Cardinalul Kurt Koch, Preşedintele CPUC, au urmat primele sesiuni de lucru în cadrul cărora s-a discutat despre evoluţia ecumenismului din ultimii 50 de ani, cu dorinţa de a se găsi o nouă cale spre viitor, astfel încât să se împlinească cuvântului lui Hristos: „Ca toţi să fie Una” (Io 17,21). Rapoartele diferitelor comisii ale Dicasterului Roman şi discuţiile din cadrul lucrărilor sunt ancorate în realităţile lumii contemporane marcată de frămîntări de natură politică, etnică, economică, de conflicte religioase, dar punându-se totul în lumina Documentului Unitatis Redintegratio, care, încă de la primul său articol, enunţă convingerea de credinţă fundamentală conform căreia “Biserica a fost întemeiată una şi unică” de către Mântuitorul nostru Isus Hristos.


Unul dintre momentele de referinţă ale Sesiunii Plenare a CPUC, va fi în după-amiaza de joi, 20 noiembrie, când este prevăzută o audienţă la Sfântul Părinte, Papa Francisc la reşedinţa sa, Domus „Sanctae Marthae” din Vatican, locul de unde predicile Papei de la celebrările matinale ajung aproape zilnic pe toate meridianele, la milioane de oameni. Din acest adevărat centru de comuniune în Hristos, Papa va adresa, nu doar participanţilor la Plenara CPUC, ci şi lumii întregi un nou îndemn la unitate şi pace.

Lucrările sesiunii plenare a Consiliului Pontifical vor fi încheiate prin participarea membrilor CPUC la Actul academic comemorativ cu ocazia împlinirii, la 21 noiembrie, a 50 de ani de la promulgarea decretului despre ecumenism al Conciliului Vatican II ”Unitatis redintegratio”.


Despre acest eveniment, Pr. Adrian Dancă de la Radio Vatican a menţionat: „Decretul conciliar despre ecumenism a marcat un mare salt calitativ în raporturile dintre Biserica Catolică și celelalte Biserici și Comunități ecleziale. Același document reprezintă, pentru Biserica Catolică, un punct de referință de neînlocuit pentru angajarea acesteia în dialogul ecumenic”.

Pentru a marca această aniversare Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a organizat două evenimente care au loc joi 20, și vineri 21 noiembrie.


Joi, 20 noiembrie, la ora 18.00, în bazilica Sfântul Paul din Afara Zidurilor va avea loc Celebrarea Vesperelor, deschisă tuturor, cu participarea membrilor și consultanților Consiliului Pontifical și a reprezentanților Bisericilor și Comunităților ecleziale prezente la Roma. Participanții vor aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru roadele care s-au cules până acum pe drumul ecumenic străbătut în aceste cinci decenii și vor invoca binecuvântarea Domnului pentru drumul care rămâne de parcurs.

Vineri, 21 noiembrie, la 9.15, în Aula Magna a Universității Pontificale Gregoriana din Roma, va avea loc un act comemorativ public în care păstori și teologi din Biserica Catolică și celelalte Biserici și Comunități ecleziale vor prezenta o reflecție din propria perspectivă comunitară despre decretul conciliar ”Unitatis redintegratio”, vor evidenția provocările actuale pentru dialogul ecumenic și cele pe care le poate aduce viitorul. Vor interveni, printre alții, Cardinalul Kurt Koch, Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Episcopul Irinej de Bačka (Patriarhatul Serbiei) și Prof. Timothy George (Alianța Baptistă Mondială).

Ultimele Stiri
abonare newsletter