Social

Cum a ajuns cultura indiană la Cluj? Interviu cu Mihaela Gligor, inițiatoarea primului Centru de Studii Indiene din România

Sfârșitul de an vine la Universitatea „Babeș-Bolyai” cu lansarea, în premieră națională, a primului Centru de Studii Indiene în România. Mihaela Gligor, inițiatoarea acestui demers, a povestit pentru „Monitorul de Cluj” istoria frumoasei sale pasiuni și drumul de la Calcutta la „Babeș-Bolyai”.

Mihaela Gligor, inițiatoarea primului Centru de Studii Indiene din România în India, alături de un indian Mihaela Gligor, inițiatoarea primului Centru de Studii Indiene din România în India, alături de un indian

– Mihaela, de ce India?

– Pentru că e India. „Îndrăzneşte să visezi!” Este îndemnul pe care mi l-a dat India. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge acolo. S-a întâmplat și India s-a strecurat în inima mea şi m-a transformat. Acolo am devenit mai puternică, mai deschisă la tot ceea ce e în jurul meu, mai tolerantă, mai bună, în ultimă instanţă. Şi apoi, dincolo de toate acestea, India mi-a îndeplinit multe vise, mi-a dat încredere că pot face orice îmi doresc.


– Ai avut o bursă la Calcutta...

– Da, am avut, în 2009, o bursă postdoctorală oferită de ICCR (Indian Council for Cultural Relations). Am studiat filosofia la Jadavpur University. De fapt, am avut o temă interdisciplinară destul de grea: Filosofia religiilor la Mircea Eliade și Rabindranath Tagore. Însă m-am achitat cu bine de sarcină. Mi-a plăcut mediul universitar indian. Foarte mult. De altfel, cred că atunci mi-a venit ideea ca la întoarcerea acasă să fac ceva. Și am făcut...


– Cum a apărut ideea unui centru de studii indiene?

– Prin 2011, am pus bazele, alături de două prietene la fel de îndrăgostite de cultura Indiei, Centrului Cultural Rabindranath Tagore România, prin intermediul căruia organizăm de atunci încoace, în fiecare an, la București, Festivalul Namaste India E un prilej minunat de a strânge laolaltă oameni îndrăgostiți de cultura indiană, de bucătăria și muzica Indiei...


Însă eu am mai mult. Lucrând în cercetare, mi-am dorit o componentă științifică. În 2011 am adus-o la București, pentru o conferință despre Rabindranath Tagore, pe Uma Dasgupta, important specialist în viața și opera lui Tagore. Am avut succes și cred că atunci m-am ambiționat să fac ceva în direcția asta, științifică. Așa se face că mi-am pus în gând să înființez acest Centru Clujean pentru Studii Indiene în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Anul trecut (2013), în noiembrie, am lansat provocarea... Am vorbit cu doi dintre prorectori și le-am spus că ar fi bine ca UBB să aibă un astfel de Centru. Le-a plăcut ideea și am început lucrul. Un an mai târziu suntem aici. Aproape de momentul deschiderii oficiale. Ce e greu, abia de acum începe. Mă bucur tare mult că am găsit sprijin la Rectoratul UBB și la Facultatea de Litere, în cadrul căreia și funcționează acest Centru.


– Cui i se adresază programul Centrului?

– Centrul are ca obiectiv principal promovarea culturii indiene și o mai bună înțelegere a ei prin programe complete de educație, cercetare și publicare. Vom dezvolta colaborări cu centrele similare de la mari universități din Europa, USA și India. Centrul nostru este deschis tuturor acelora care își doresc să își însușească o parte din incredibila cultură a Indiei.


Cu ce vă veți ocupa acolo?

– La Universitatea București funcționează o secție de limba Hindi. Noi ne propunem mai mult de atât. Fie că e vorba de film, muzică, dans, carte sau bucătărie, tot ce ține de India este bine primit de publicul din România. Asta vreau să fac la UBB. Să fac accesibile nu doar limbile, ci și aspecte ale culturii, filosofiei, religiei, științei. Eu cred că se poate. Asta e, de fapt, marea provocare.

– Care sunt dificultățile unui astfel de centru aflat la început de drum?

– Încercăm să punem pe picioare o Bibliotecă de studii indiene, avem nevoie de cât mai mult sprijin Am primit deja multe cărți frumoase și utile prin donații. Avem însă nevoie și de un sprijin financiar susținut, pentru a putea organiza, lunar, evenimente frumoase. Avem în vedere lansări de carte și proiecții de filme, seminarii tematice despre religiile Indiei, expoziții de fotografie și workshopuri pe diferite teme. Pentru toate acestea am lansat deja invitații și avem confirmări: Sega, autorul celebrei serii Namaste, ne va ține o conferință cu prima ocazie când se va afla la Cluj. Însă pentru ca aceste evenimente să devină realitate, avem nevoie de susținere. Eu sper că, la Cluj, se vor găsi câteva firme, bănci, fundații dornice să ne întindă o mână de ajutor. Le mulțumim anticipat.

– Când vor începe cursurile?          

– La momentul potrivit o să anunțăm și cursurile pe care Cluj Center for Indian Studies le oferă. Sper să reușim să oferim diversitate și profesionalism. Deschiderea oficială va fi curând... în noiembrie. Vă vom ține la curent.

-------------------------------

Mihaela Gligor este absolventă a Facultăţii de Filosofie (2001) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, unde a urmat şi un program de Studii Aprofundate de Filosofia Umanului (2002). Doctor în Filosofie al aceleiaşi Universităţi cu o teză despre Mircea Eliade şi extrema dreaptă românească (2006).

Ultimele Stiri
abonare newsletter