Social

Boc: ne strângem forţele pentru realizarea Tetapolisului şi Cluj Innovation City

Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, susţine că cele două mari proiecte nu au putut fi realizate până în prezent din cauza barierelor politice.

Tetapolis şi Cluj Innovation City sunt două mari proiecte care ar putea atrage investiţii de peste 500 de milioane de euro şi ar urma să creeze mii de locuri de muncă bine plătite.

Miercuri, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că doreşte ca în viitorul imediat apropiat să pună la masă cei mai buni specialişti pentru a fi luate cele mai optime soluţii pentru realizarea celor două mari proiecte.


Tetapolis şi Cluj Innovation, un singur proiect

Emil Boc a anunţat că doreşte ca cele două mari proiecte să fie realizate în unul singur. “Astăzi (n.red. miercuri) Primăria Municipiului Cluj-Napoca adresează oficial invitaţie consiliului judeţean şi Tetaromului pentru realizarea proiectului Tetapolis din Cluj Innovation City. Dorim ca pe această cale să avem cele două mari proiecte realizate într-unul singur, să obţinem finanţare comună şi să aducem în Cluj ceea ce cu toţii aşteptăm: un pol al cercetări, al inovării, al IT-ului. Împreună cu universităţile, cu clusterul Cluj IT şi cu autorităţile locale, credem că acest proiect poate fi cu adevărat de succes. Tetapolis plus Cluj Innovation City, într-o locaţie cu 202 de hectare pusă la dispoziţie de administraţia locală, poate fi un argument imbatabil în faţa oricărei comisii naţionale şi internaţionale, de la Bucureşti sau de la Bruxelles”, a declarat miercuri la Cluj, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Boc: ne-au împiedicat barierele politice

Emil Boc mai spune că aceste proiecte nu au putut fi realizate până în prezent din cauza unor bariere politice, bariere care nu mai există la această oră. “De azi înainte vom chema specialiştii la masă pentru a integra cele două proiecte. Noi am discutat acest proiect de mai multă vreme însă a fost o barieră politică la un moment dat. Această barieră nu mai există astăzi şi acesta este principiul cel mai important. Experţii specialişti îşi vor putea da mâna pentru a realiza cel mai mare proiect din judeţul Cluj pentru următorii 10 ani şi care arată o dovadă că putem aduna tot ceea ce este bun la aceeaşi masă şi vor avea mari şanse de finanţare în condiţiile în care cele două proiecte vor merge împreună”, a mai precizat Emil Boc.


Ce este Cluj Innovation City?

Cluj Innovation City, “orăşelul informaticienilor”, este un proiect ambiţios, un mare centru IT sau cu alte cuvinte, un oraş în oraş, valoarea investiţiei fiind estimată la 300 milioane euro. Acest proiect va fi construit în Lomb, pe un teren pe care vor fi ridicate și Centrul de afaceri TEAM – Tehnologie, Antreprenoriat şi Microintreprindere și Centrul Regional pentru Industrii Creative, cunoscut și sub numele de Buftea de Cluj.

Cluj Innovation City se va întinde pe 300 de hectare şi va fi o investiţie de 300 milioane euro. Va avea peste 100.000 de locuitori, peste 20.000 de noi locuri de muncă, o creştere importantă a PIB-ului zonei, a exporturilor, a atragerii forţei de muncă bine pregătită în IT, în cercetare, dezvoltare, dar şi domenii conexe.


În ceea ce priveşte proiectul Tetapolis trebuie specificat faptul că este singurul parc ştiinţific din ţară realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi mediul academic, fără aport de capital privat.

Proiectul de construire al Tetapolis prevede accesarea a aproximativ 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial, axa 2, şi va fi similar altor proiecte de parcuri tehnologice din Europa.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter