Social

Locuinţele ANL pot fi plătite în rate pe 25 de ani

Guvernul a modificat valoarea de înlocuire pe 2014 a locuinţelor ANL şi a stabilit numărul maxim de ani pe care se pot “întinde” ratele.

Ratele lunare pentru cumpărarea unei locuințe ANL vor putea fi plătite într-un interval maxim cuprins între 15 și 25 de ani, în funcție de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotărâre, unele modificări și completări la normele metodologice de punere în aplicare a Legii 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, permițând astfel vânzarea în rate a locuințelor ANL pentru tineri.


MDRAP a precizat vineri, că potrivit noilor prevederi, în cazul achiziționării locuinței cu plata în rate lunare, cumpărătorul achită avansul de minim 15%, precum și comisionul de 1%, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, iar restul sumei în rate lunare.

Ratele lunare se pot plăti în maxim 15 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței depășește cu 80% — 100% salariul mediu brut pe economie, în maxim 20 ani, în cazul în care același venit depășește cu 50% — 80% salariul mediu brut pe economie și în maxim 25 ani în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței nu depășește cu 50% salariul mediu brut pe economie.


Venitul mediu pe membru de familie se stabilește raportat la câștigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic al Institutului Național de Statistică, înainte de data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

Rata dobânzii de referință (rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR) este cea valabilă la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare și rămâne neschimbată pe întreaga durată a contractului.


MDRAP mai adaugă că, în prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autoritățile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă  sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter