Social

Ce spune Alexandru Velea, elevul clujean premiat la olimpiada de informatică din Taiwan, despre cum se obține performanța?

Alexandru Velea, elev la Liceul de Informatică „Tiberiu Popovici” din Cluj-Napoca a cucerit medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică, organizată în Taiwan.

România se poate mândri că are cei mai buni elevi la informatică din lume. Luni, patru elevi români s-au întors acasă cu o medalie de aur, două de argint şi una de bronz de la Olimpiada Internaţională de Informatică care s-a desfăşurat în Taiwan, la Taipei, în perioada 13-20 iulie.

Printre elevii premiaţi se numără şi Alexandru Velea din Cluj-Napoca, elev al Liceului de Informatică „Tiberiu Popovici”. După ani de muncă, mii de ore petrecute în faţa calculatorului, mult efort şi trudă, Alexandru va aduce la Cluj medalia de argint pe care a obţinut-o la această olimpiadă.


Alexandru: Sunt foarte mândru

Alexandru a ajuns la aeroportul din Bucureşti luni la orele amiezii, însă în Cluj nu va reveni decât sâmbătă. Este foarte mândru de premiul pe care l-a obţinut şi se declară mulţumit de faptul că a avut şansa să participe la acest concurs.„A fost foarte bine la această olimpiadă. Olimpiada în sine e un lucru unic la care nu orice poate să participe. Sunt foarte mândru că am ajuns să particip eu şi trebuie să precizez că a fost ceva foarte diferit comparativ cu olimpiadele care se desfăşoară în România”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Alexandru Velea, elevul clujean care a câştigat medalia de argint în Taiwan.

Alexandru s-a pregătit luni întregi pentru această olimpiadă. „Înainte de orice competiţie mă pregătesc cam şase-şapte ore pe zi. Probele de la olimpiadă au fost destul de dificile”, a mai adăugat Alexandru Velea.


Premii după premii

Pasiunea lui Alexandru pentru informatică a început în clasa V-a când s-a înscris într-un grup care îi pregătea la această materie. Un an mai târziu, elevul clujean a reuşit să ocupe locul III la Olimpiada Naţională de Informatică, iar în anul 2011 a participat la concursul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, unde a concurat cu elevi de liceu şi unde a câştigat premiul întâi.

Tot în anul 2011, Alexandru a luat locul III la concursul naţional „Campion 2011” şi a reuşit performanţa să fie singurul elev clujean care a făcut parte din lotul naţional al României la Balcaniada de Informatică pentru Juniori.


Alexandru, mândria familiei

Alexandru a adus în sânul familiei sale multă bucurie. „Mă simt foarte bine şi sunt foarte mândră de fiul meu. E rezultatul muncii lui şi a efortului pe care l-a depus de-a lungul timpului. Cum arată o zi normală din viaţa lui? În afara programului şcolar el munceşte foarte mult timp pe calculator şi participă la diverse concursuri. În timpul liber citeşte sau se întâlneşte cu prietenii. Este un copil foarte sociabil", a povestit pentru Monitorul de Cluj, Ramona Velea, mama lui Alexandru.

Cei de acasă i-au ţinut pumnii

Colegii şi profesorii lui Alexandru au avut încredere în el şi l-au susţinut pe toată perioada desfăşurării concursului, chiar dacă au făcut acest lucru de la mii de kilometri distanţă.


„Suntem mândri de rezultatul pe care l-a obţinut Alexandru şi ne onorează. Ne aşteptam să se întoarca acasă cu un premiu pentru că ştiam că s-a pregătit intens. Credem în el, ne-am pus toată speranţa în el şi i-am ţinut cu toţii pumnii. Este un elev foarte bun, silitor şi serios. Nu ştiu exact ce premii va primi, dar din experienţa anilor trecuţi pot să vă spun că atunci când aveam premiaţi la olimpiadele internaţionale, Ministerul Educaţiei ofere premii în bani atât şcolii unde studiază elevul, elevului bineînţeles cât şi profesorului care l-a pregătit”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Simona Haidu, directorul Liceului de Informatică „Tiberiu Popovici” din Cluj-Napoca.

ISJ Cluj: Alexandru e un copil foarte bun

Cuvinte de laudă la adresa lui Alexandru vin şi din partea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. „Alexandru este un copil foarte bun, foarte silitor şi ştiu că a obţinut punctaj maxim la una dintre olimpiadele de informatică. Acestă medalia vine ca o confirmare a rezultatelor bune care se obţin la nivelul judeţului Cluj. S-a văzut acest lucru şi la olimpiada de biologie, la cea de informatică şi la rata de promovabilitate a bacalaureatului”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, inspectorul şef a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.


La Olimpiada Internaţională de Informatică din Taiwan au participat un număr de 303 de elevi din 86 de state. Medalia de aur la această olimpiadă a fost câştigată de bistriţeanul Rareş Darius Buhai, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, care este multiplu medaliat internaţional, fiind câştigătorul medaliilor de aur şi la precedentele două ediţii.

Medaliile de argint au fost obţinute de Andrei Heidelbacher, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "C. D. Loga" din Timişoara (laureat cu argint şi anul trecut) şi de Alexandru Velea, elev în clasa a XI-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca. Medalia de bronz a intrat în posesia lui Dan-Mihai Gheorghe, elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

abonare newsletter