Social

Zi de lectură în Piaţa Unirii - FOTO

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, elevii de la liceul “Napoca” au invitat trecătorii din Piaţa Unirii să se oprească preţ de câteva minute pentru a răsfoi o carte.

Ziua Internaţională a Cărţii a fost celebrată aşa cum se cuvine la Cluj-Napoca. Zeci de elevi de la Liceul Tehnologic “Napoca” şi-au alocat două ore din timpul lor liber şi s-au instalat în Piaţa Unirii pentru a-i invita pe clujeni să citească sau să răsfoiască o carte preţ de câteva minute.

Unii dintre elevi şi-au adus cărţi de colecţia lor proprie, iar alţii le-au împrumutat de la biblioteca şcolii. Cert este că trecătorii s-au arătat interesaţi de iniţiativa elevilor, iar băncile din Piaţa Unirii au fost ocupate de clujenii care s-au oprit preţ de câteva minute pentru a răsfoi o carte.


“Celebrăm Ziua Internaţională a Cărţii prin încercarea de a promova, am spus noi sub sigla “cinci minute de lectură”, ideea de carte, ideea de apropiere de lectură şi de apropiere de sinele nostru. Eu cred că inevitabil ne regăsim într-un personaj, într-o întâmplare, într-o secvenţă, într-un episod”, a precizat pentru Monitorul de Cluj, Nicoleta Opriş, profesoara de limba şi literatura română de la Colegiul Tehnic “ Napoca”.

Citesc elevii?

Nu este o noutate că elevii din ziua de astăzi au alte preocupări mult mai importante decât cititul. Tocmai din acest motiv profesorii depun eforturi majore pentru a-i îndemna pe adolescenţi să pună mâna pe o carte. “Am observat că lumea se întoarce spre lectură. În ceea ce îi priveşte pe elevi, încercăm să-i apropiem de lectură chiar dacă o facem prin jocuri, prin ateliere, prin astfel de activităţi. Poate că pe cei mici îi provocăm mai uşor. Pe adolescenţi provocarea trebuie să vină sub formă de tentaţie şi atunci cu siguranţă vor răspunde pozitiv”, a mai adăugat Nicoleta Opriş.


Unii elevi sunt pasionaţi de citit încă de la vârste foarte fragede şi îi indeamnă şi pe alţi adolescenţi să citească. Alexandra Codreanu, o elevă în clasa a XI-a a povestit că: “eu citesc. Îmi place să citesc. Câteodată pentru că e nevoie pentru şcoală, dar mai citesc şi lecturi personale. Toată lumea începe să citească pentru că trebuie şi câteodată din expresia „pentru că trebuie” apare plăcerea şi de acolo cred ca vine totul. Şi prin lectură poţi descoperi anumite pasiuni pe care le ai.

Trecătorii, pe lângă faptul că au avut ocazia să răsfoiască cărţi din diferite colecţii, au mai putut răspunde şi la un chestionar de nouă întrebări unde erau întrebaţi cât de des citesc şi ce tipuri de cărţi.


 

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter