Social

UTI a finalizat implementarea Dosarului Electronic de Sănătate

Dezvoltarea sistemului DES a durat un an, acesta fiind cel mai complex proiect informatic din domeniul sănătății implementat în România.

Scopul Dosarului Electronic de Sănătate (DES) este de a îmbunătăți calitatea actului medical, prin integrarea datelor medicale ale pacienților într-un sistem unitar, dezvoltat dinamic cu informațiile și datele medicale introduse de furnizorii de servicii medicale. Prin prezentarea într-o manieră consistentă şi consolidată a tabloului clinic al pacienţilor, DES susţine corectitudinea deciziei medicale bazate pe informaţii agregate din surse diferite, disponibile on-line și în mod securizat.

Astfel, fiecare pacient va avea propriul dosar care va conține, într-o prima fază, toate datele medicale deja existente în sistemele informatice ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceste date nu vor fi accesibile decât pacientului sau reprezentatului legal al acestuia, medicii având acces la dosar doar după acordul pacientului. Pentru furnizorii de servicii medicale, datele consolidate în cadrul DES vor contribui substanțial la stabilirea rapidă și coerentă a diagnosticului și a deciziei medicale, asigurând astfel un instrument esențial pentru îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate.


În perioada de  verificare în producție a sistemului, demarată pe 4 aprilie 2014, au fost inițializate peste 130.000 de dosare ale pacienților, în timp ce mai mult de 3.000 doctori și 50 de spitale s-au conectat la DES.

Din punct de vedere tehnologic, proiectul este foarte complex, prin utilizarea de tehnologii de ultimă generație și echipamente performante integrate în cadrul unei arhitecturi enterprise, proiectate pentru realizarea unui sistem sigur și fiabil.


Beneficiarii acestui sistem, pacienţii și medici, vor interacționa prin intermediul unei aplicaţii web, a cărei interfață este prietenoasă și permite o utilizare facilă. Pacienții vor putea consulta  Dosarul Electronic de Sănătate prin intermediul unui portal web, în timp ce medicii pot gestiona informațiile cuprinse în dosar prin intermediul portalului web dedicat lor sau prin intermediul softurilor medicale de care dispun, doar după ce pacientul a fost de acord cu acest lucru.

Siguranța datelor este garantată de mecanismele de securitate informatică implementate, precum autentificarea sigură bazată pe certificate digitale și matrice de securitate, criptarea comunicației între utilizator și platforma informatică centrală a DES, controlul și auditarea permanentă a accesului, stocarea în siguranță a datelor.


“Pentru implementarea acestui proiect  extrem de important pentru informatizarea și progresul  sistemului medical din România, am integrat tehnologii de vârf în domeniul IT&C, atât proprii, cât și furnizate de cei mai mari producători în domeniu, pentru a putea răspunde tuturor cerințelor de funcționare, integrare, prelucrare a datelor în timp real și securitate a informațiilor, dar și de extindere viitoare a sistemului” a declarat Mihai Dincă, Director tehnic al UTI Grup.

Dosarul Electronic de Sănătate este primul proiect din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european în domeniul sănătăţii, fiind o parte vitală a strategiei de informatizare a serviciilor asigurate de către CNAS. Utilizarea standardelor HL7 în modelarea arhitecturii software a DES asigură premisele dezvoltarii ulterioare a sistemului prin integrarea facilă de sisteme informatice medicale similare și prin interoperabilitate cu platforme eHealth disponibile la nivelul Uniunii Europene.


Proiectul este co-finanţat prin fonduri europene și a fost atribuit prin procedură de achiziţie publică.

Etichete: medici pacienti
Ultimele Stiri
abonare newsletter