Sănătate

Medicii stomatologi clujeni, obligați să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate?

Medicii clujeni, în special medicii stomatologi, ar putea fi obligați în viitor să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Propunerea se adresează celor care au contracte de concesiune cu Consiliul Județean, unde plătesc chirii sub prețul pieței.

sursa foto depositphotos.com sursa foto depositphotos.com

 

Consilierul județean Mihai Iepure (USR-PLUS) dorește ca acei medici, în special stomatologi, care au primit spații de la Consiliul Județean să-și desfășoare activitatea să fie obligați să încheie contracte de furnizare a serviciilor medicale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj. Potrivit lui Iepure, în acest fel ar crește accesibilitatea pacienților la servicii stomatologice, prin decontarea acestor servicii din fondul de Asigurări Sociale de Sănătate.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Acest amendament vizează creșterea accesibilității pacienților la serviciile stomatologice decontate de CAS în condiții de contractare pentru spațiile concensionate de către Consiliul Județean. Conform răspunsului Colegiului Medicilor Stomatologi acest amendament este pertinent, oportun și în acord cu dispozițiile legale, contrar celor rețiunute de Direcția Juridică din cadrul Consiliului Județean”, a spus Iepure, în plenul Consiliului Județean.

Propunerea lui Iepure nu a fost însă pe placul lui Alin Tișe, președintele CJ Cluj.


„Discuția era legată de faptul că dumneavoastră ați susținut într-o altă ședință că pentru a putea să aibă de la noi contract să îi obligăm să aibă cotract cu Casa de Asigurări. Noi am făcut atunci adresă la Ministerul Sănătății și la Colegiul Medicilor Stomatologi. Miniserul spune că nu se poate condiționa. Unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge. E un principiu de drept. Ministerul spune că nu împărțim medicii între cei care au contract cu Casa și medici care nu au contract cu Casa. Ce nu înțelegeți? Dumneavoastră spuneți să discriminăm medicii între cei care au contract cu CAS și cei care nu au contract”, i-a transmis Tișe lui Iepure.

Consilierul USR-PLUS nu consideră propunerea discriminare. 


„Nu discriminăm, ci având în vedere că le oferim o facilitate la un preț de concesiune modic îi invităm să ofere servicii accesibile prin contracte cu CAS pacienților”, a replicat Iepure.

Avocata Laura Chiorean, consilier județean PSD, susține proiectul, dar arată că sumele decontate sunt foarte mici.


„Pe de-o parte, propunerea este binevenită, și într-adevăr există, mai ales în mediul rural, contracte unde a fost introdusă această obligație de a se încheia contracte cu Casa. Cred că ar trebui împreună cu juriștii de la CJ să reluăm acest proiect și să gândim într-un alt mod. În răspunsul primit de la Ministerul Sănătății și în legislație există o portiță în care se spune că «concendentul nu are dreptul să modifice unilateral contractul de concesiune în afara cazurilor expres prevăzute de lege». Aceste clauze sunt motive de excepție sunt legate de interesul național sau local. Ne putem lega de interesul local și în ce măsura acesta nu duce la discriminare. La nivelul județului Cluj problema se pune în felul următor: dacă există sau nu discriminare și din ce punct de vedere. Dacă introducem această clauză în contracte trebuie să ne putem întrebarea dacă Casa de Asigurări de Sănătate Cluj va încheia contracte cu acești medici stomatologi. Știm că la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu toți medicii stomatologici care vor să încheie contracte cu Casa pot să o facă. Sumele sunt plafonate, sunt mici, mult sub nevoile de care ar trebui să beneficieze persoanele cu posibilități financiare reduse. Pe de altă parte, ce ne facem dacă introducem această clauză în contract, iar Casa de Asigurări ne va spune că nu va putea încheia aceste contracte cu medicii”, a susținut Chiorean.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca doar 10% dintre cabintele stomatologice au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.  


„Părerea noastră ar fi că nu ar trebui condiționați, dar putem dezbate. Avem opinii diferite, dar majoritatea va decide. Dânsul dorește să îi obligăm pe toți care au contract de închiriere cu o entitate publică să încheie contract cu CAS. Contractele pe care le avem pe spațiile noastre nu au această restricție sau această abordare. Ne-am interfera în raporturile de muncă ale medicului. Eu nu am citit amendamentul, poate colegii mei l-au citit, poate au răbdare mai multă”, a spus Tișe.

Tișe, săgeți ironice către USR-PLUS: „Iepurașul curcubeu”

În urma dezbaterilor, consilierii județeni au respins la vot acest amendament (8 voturi pentru).

„Nu ați reușit să convingeți, nu renunțați pentru că la altă ședință veți avea șanse. O să comunicăm doctorilor dorința domnului Iepure de a-i obliga să încheie contracte cu Casa și să vedem dacă dânșii doresc. O să spunem că USR vrea să oblige medicii care sunt titulari de contracte cu Consiliul Județean să încheie contracte cu Casa. Vom face adrese către toți medicii și o să le cerem punctul de vedere”, a replicat Tișe.

„Poate vreți să vorbiți și cu pacienții cărora să le spuneți că USR vrea să aibă accese la servicii medicale stomatologice”, a adăugat Iepure.

Adela Deheneș, consilier județean USR-PLUS a sărit în ajutorul colegului său.

„Așa cum acele decontări din partea CAS sunt mici, la fel și accesul la spațiu oferit de CJ este sub prețul pieței, deci cumva este compensatoriu acest principiu. Atunci când primești ceva mai facil este etic și moral să oferi și ceva la schimb, chiar dacă dă bătăi de cap”, a spus aceasta.

„Ar trebui ca acești medici să întoarcă ceva societății că beneficiază de chirii mai mici? Problema e să nu trecem noi la o modalitate de a impune un anumit tip de contract cu care eu nu sunt de acord. Cred că majoritatea medicilor ar vrea să facă asta. Vă recomand să citiți o povește pe care i-o citesc eu copilului meu, se cheamă «Iepurașul curcubeu», și e foarte interesantă, se potrivește perfect cu modul în care dumneavoastră funcționați în raport cu colegii din Consiliul Județean”, a încheiat Tișe.

Propunerea USR-PLUS se bazează pe argumentul conform căruia, potrivit datelor Colegiului Medicilor Stomatologi din România, ne aflăm pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sănătatea orală. Aproximativ 70% din populație nu a fost la stomatolog în ultimii doi ani și 80% are carii.

Reamintim că, începând cu data de 1 aprilie 2022, s-a majorat plafonul de decontare a serviciilor stomatologice de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate la suma de 4.000 lei/lună.

CITEȘTE ȘI:

Intervenție de urgență în cabinetul stomatologic, la o pacientă anesteziată. Paramedic din Cluj: „Stomatologii trebuie să fie pregătiți” VIDEO

Mai mulți clujeni defavorizați vor putea beneficia de servicii stomatologice GRATUITE. Boc: „Am dublat bugetul”

500 de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi. Cum poți beneficia de aceste servicii?

abonare newsletter