Sănătate

Moderna anunță că doza booster din vaccinul său sporește protecția împotriva tulpinei sud africană, Omicron

Compania farmaceutică americană Moderna a asigurat luni că doza de booster a vaccinului său anti-COVID-19 sporeşte protecţia împotriva variantei Omicron.

Moderna anunță că doza booster din vaccinul său sporește protecția împotriva tulpinei sud africană, Omicron Moderna anunță că doza booster din vaccinul său sporește protecția împotriva tulpinei sud africană, Omicron

 

Potrivit unui comunicat, Moderna a precizat că este vorba de o variantă a virusului îngrijorătoare pentru toţi şi înalt contagioasă, dar a subliniat că doza booster a vaccinului său duce la creşterea nivelurilor de anticorpi neutralizatori şi că lucrează deja la o doză de ranfort specifică împotriva acestei variante.


Compania a asigurat că, în faţa complexităţii dezvoltării unui nou vaccin, îşi va axa eforturile pe termen scurt pe combaterea noii variante a virusului cu doza de supra-rapel a vaccinului său original.

În perspectivă şi în faţa vitezei de transmitere a noii variante, compania a precizat că va continua să lucreze la un vaccin specific împotriva Omicron şi că speră să desfăşoare teste clinice la începutul anului viitor.


Potrivit rezultatelor anunțate luni, 20 decembrie, de către Moderna, doza booster a vaccinului său a crescut nivelul de anticorpi de aproximativ 37 de ori. De cealaltă parte, o doză întreagă de 100 de micrograme este și mai puternică, ducând la creșterea nivelului de anticorpi de 83 de ori comparativ cu nivelurile înainte de administrarea dozei booster. În ambele situații, au fost aceleași efecte secundare comparabile cu cele observate după seria primară cu două doze. Cu toate astea, doza de 100 de micrograme a produs reacții adverse puțin mai frecvente față de doza autorizată de 50 de micrograme.

Depistată prima dată în Africa de Sud în luna noiembrie și confirmată deja în 89 de state, Omicron continuă să se răspândească rapid în jurul lumii. Potrivit OMS, noua tulpină provoacă o dublare a numărului de cazuri la fiecare 1,5 – 3 zile.
 

CITEȘTE ȘI:

Când va începe valul Omicron în România? Epidemiolog: „Debutul poate avea loc mai repede decât anticipam”

Ultimele Stiri
abonare newsletter