Sănătate

Destine schimbate în prag de Sărbători. Un bărbat în moarte cerebrală și-a donat organele și a salvat cinci vieți

Familia unui pacient aflat în moarte cerebrală după un accident a decis donarea organelor acestuia. Transplantul a avut loc în Oradea, cu sprijinul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca.

Cinci vieți salvate după donare de organe. Cinci vieți salvate după donare de organe.

„Mai mult ca oricând, în această perioadă atât de dificilă, solidaritatea, puterea de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Întreaga noastră recunoştinţă şi toate gândurile noastre de mulţumire se îndreaptă către familia unui pacient, aflat în moarte cerebrală, care a găsit puterea extraordinară de a oferi altor oameni o şansă la viaţă, de a dărui altor familii bucuria de a-i avea alături pe cei dragi de Sărbători”, au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Intervenția de prelevare de organe şi ţesuturi (cornee) de la pacient, victimă a unui accident rutier, a avut loc, vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.


Institutul de Urologie din Cluj, sprijin în cadrul transplantului

Pentru intervențiile de prelevare, în noaptea de 16 spre 17 mai, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca condusă de Dr. Dan Enache - pentru rinichi, Institutului Clinic Fundeni condusă de Dr. Genady Vatachki - pentru ficat, și Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București, Dr. Cristina Porosanu, pentru cornee.

„Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, încă o viață a putut fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic, iar la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj alți doi pacienți au primit o șansă prin transplanturile renale. Corneea va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.


Prin această decizie dificilă şi plină de emoţie, familia victimei a oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal, precum şi pentru alţi 2 pacienţi care aşteptau un transplant de cornee. Mulţumim cu respect şi recunoştinţă familiei donatorului pentru gestul făcut”, a mai arătat ANT.

CITEȘTE ȘI:

22 de persoane au MURIT și 16 sunt în stare CRITICĂ după ce au băut alcool contrafăcut, la Istanbul

Ultimele Stiri
abonare newsletter