Sănătate

De ce nu se reamenajează spitalul de campanie în Sala Polivalentă, când spitalele sunt pline? Prefect: „O soluție inoportună”

La începutul pandemiei, autoritățile au amenajat un spital de campanie în Sala Polivalentă. În prezent, deși situația în spitale este mult mai gravă, nu se ia în calcul această măsură. Prefectul a explicat de ce.

 

La solicitarea monitorulcj.ro, Tasnadi Szilard, prefectul de Cluj, a spus că nu se ia în calcul amenajarea unui asemenea spațiu în Sala Polivalentă fiindcă situația stă diferit față de anul trecut. Atunci medicii tratau în spitale chiar și pacienții cu forme ușoare, pe când în prezent sunt internați doar cei cu forme grave.


 

Din acest motiv amenajarea unui spital de campanie pentru pacienții bolnavi de Covid-19 nu pare să fie o „soluție oportună” pentru autorități, alegând să vină cu alte moduri prin care problema lipsei de paturi pentru tratament să fie soluționată.


„În acea perioadă se internau și cu forme ușoare. În prezent cei internați toți sunt cu forme critice, severe, grave. Astfel, amenajarea Sălii Polivalente apare ca o soluție inoportună, deoarece nu s-ar putea crea ambientul optim unor procedee medicale eficiente pentru pacienți, iar pe de altă parte, ne luptăm și cu deficiența personalului, în special medici ATI-iști”, a declarat pentru monitorulcj.ro prefectul de Cluj, Tasnadi Szilard. 

La nevoie, capacitatea în secțiile ATI crește

Întrebat dacă se discută la nivel de Comitet Județean pentru Situații de Urgență preluarea pacienților de terapie intensivă sau pretarapie în spitale private, așa cum a procedat Consiliul Județean în anul 2020 cu spitalul Polaris de la Suceagu, prefectul a declarat că acest lucru nu este posibil acum și nu se poate face forțat:


„CJSU nu poate dispune preluarea unui spital privat în mod forțat, Polarisul din câte știu nu mai este disponibil din punct de vedere obiectiv, dar nici personal (ATI-iști și infecționiști) nu ar avea. Anul trecut s-a dorit alocarea spitalului în mod voluntar de către conducere contra unor sume de bani care trebuia să fie plătită de către Consiliul Județean, însă din câte mi-au zis cei din conducerea spitalului, proiectul nu a mai avut loc”, a spus prefectul.

El a mărturisit și că de fiecare dată când se ajunge la capacitatea maximă din spitale, se iau măsuri pentru creșterea locurilor, dar și că nu rămâne nimeni fără tratament:


„Țin să menționez faptul că județul nostru a atins nivelul de paturi asumate prin planul de recrudescență și reziliență, chiar am depășit deja cifrele asumate. Însă, la nevoie, capacitatea ATI-urilor va crește, așa cum a crescut în ultimele zile de la o zi la alta și sunt convins că managerii, în virtutea Ordinului 434, vor găsi cele mai optime soluții pentru tratarea pacienților, indiferent dacă vorbim de Covid-19 sau non-covid. Nicio persoană nu va rămâne fără tratament și nimeni nu va fi refuzat”, a adăugat Tasnadi Szilard.

Sala Polivalentă, transformată în spital de campanie, în mai 2020

În luna mai a anului 2020, autorităţile clujene au făcut recepţia spitalului de campanie cu 350 de paturi, amenajat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, pentru pacienţii cu forme ușoare de coronavirus. Unitatea medicală urma să fie folosită doar în eventualitatea în care va fi nevoie de acest spațiu pentru a face față cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19.


La o lună de la recepția așa-zisului spital de campanie, edilul Emil Boc a anunțat că la Sala Polivalentă BT Arena urmau să fie reluate treptat activitățile sportive obișnuite, începând cu 10 iunie, fără ca vreun pacient să fi călcat vreodată în spitalul de campanie.

Reamintim, costul amenajării s-a ridicat la peste un milion de lei şi a fost suportat de o rețea de hypermarketuri şi de partenerii săi. Echipamentele și mobilierul din unitatea medicală amenajată la Sala Polivalentă au intrat în dotarea ISU Cluj, pentru folosirea lor în cazuri similare din viitor.

CITEȘTE ȘI:

Spital temporar „de urgență maximă” cu 350 de paturi la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca

 

FOTO. Cadrele medicale au ajuns la EPUIZARE. Asistentă surprinsă dormind într-o cutie

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter