Sănătate

Achimaș, deputat de Cluj: „Plafonarea contribuției la sănătate pentru cei cu venituri mari ar fi o lovitură de grație dată sistemului public”

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu îi cere ministrului demis al Finanțelor să renunțe la ideea plafonării contribuției la sănătate în cazul persoanelor cu venituri mari pentru că o astfel de măsură ar sărăci și mai mult sistemul public de sănătate.

 

Profesorul clujean spune că „nu putem susține o variantă libertariană, în care sănătatea cade în plan secund, iar pacienții sunt lăsați să se descurce pe cont propriu”.


 

„Votez împotriva părelologiei. Discuția este în contratimp cu vremurile și total lipsită de empatie. Sute de oameni pier zilnic în spitale din cauza COVID 19, peste 15 000 de persoane infectate sunt diagnosticate zilnic. Acum este nevoie, pe lângă compasiunea noastră pentru cei aflați în suferință, de suplimentarea fondurilor pentru achiziționarea unor tratamente de ultimă oră atât de necesare pacienților COVID 19 dar și celorlați pacienți cu boli cronice”, a declarat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu.


El spune că este nevoie ca sistemul de sănătate să funcționeze pe baza solidarității și echității.

„Niciun cetățean român nu trebuie lăsat să înfrunte de unul singur o problemă de sănătate. Toți contribuim pentru ca atunci când vom fi bolnavi să putem beneficia de același tratament, cel puțin în teorie, pentru că practica ne contrazice de multe ori și, desigur, sistemul e perfectibil, putem să discutăm și acest aspect. Uniunea Europeană este construită pe un fundament social, cel puțin din punct de vedere al sănătății iar noi suntem parte a acestei familii europene.


Nu putem încuraja, în 2021, într-o epocă în care vorbim, spre exemplu, de un plan european de combatere a cancerului, de echitate la nivel european în fața unei boli care costă foarte mult și pentru a cărui tratament se investește enorm, aplicarea unor principii cum sunt cele propuse de ministrul de Finanțe și care nu se potrivesc nici într-un fel cu acest tip de politică europeană.”

Mai multă transparență în ceea ce privește deficitul sistemului public de sănătate

Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie cere mai multă transparență în ceea ce privește deficitul sistemului public de sănătate:


„Știm că există un deficit, nici măcar acel deficit nu îl știm niciodată, știm că nu există transparență în circulația banului, știm că acea taxă pe viciu, pe alcool, pe tutun ajunge la Ministerul Finanțelor. Am sesizat acestă problemă și când am eram ministru al Sănătății, a fost o luptă și atunci să ne lămurim ce se întâmplă cu banii aceia, unde merg. Întotdeauna ne-am izbit de o opacitate totală. Ar fi interesant să aflăm cât colectăm din taxa aceea și cât primește Ministerul Sănătății”, a mai afirmat deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș. Este medic primar ginecolog, medic specialist în chirurgie generală, cu supraspecializare în ginecologie oncologică și chirurgie oncologică. Este medic primar în cadrul Secţiei Chirurgie Oncologică I. Doctor în ştiinţe medicale, este totodată profesor doctor Disciplina Chirurgie Oncologică şi Ginecologie Oncologică la UMF Cluj. Este totodată și președinte al Comisiei parlamentare pentru controlul și combaterea cancerului.


CITEȘTE ȘI:

FOTO. Cadrele medicale au ajuns la EPUIZARE. Asistentă surprinsă dormind într-o cutie

 

FOCAR de infecție cu COVID-19 la un azil de bătrâni din Dăbâca, județul Cluj! Aproape 30 de cazuri active

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter