Sănătate

Ce rată de infectare ar urma să aibă județul Cluj la data deschiderii școlilor?

Un cunoscut cercetător a făcut o prognoză privind ratele de infectare în județele din România la data de 14 septembrie, odată cu începerea anului școlar 2021-2022.

 

 


 

 


Valul 4 al pandemiei de Covid-19 a sosit deja în România și va crește cu rapiditate în următoarele săptămâni. În luna septembrie, multe județe din țară ar putea fi în scenariu galben sau chiar roşu, conform cercetătorului Octavian Jurma.

 


Cercetătorul Octavian Jurma a lansat câteva ipoteze privind evoluția valului 4 al pandemiei de coronavirus. Expertul a calculat ce rate de infectare ar urma să aibă județele din țară la data începerii școlii, respectiv la data de 12 octombrie, dacă se păstrează rata de creștere a numărului de cazuri din prezent. (Vezi GALERIA FOTO)

„Am plecat de la o rată curentă de creştere, aplicând ipoteza optimistă că rata de creştere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoză este precis pe termen scurt şi progresiv mai imprecis cu fiecare săptămână. Nu am adăugat ipoteza că deschiderea şcolilor va mări rata de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere.


Prognoza este deci optimistă şi situaţia reală vă fi probabil mai gravă, deşi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Aşa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidenţa va bascula rapid din zona verde în zona galbenă şi roşie imediat după deschiderea şcolilor”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Ce rată de infectare va avea Clujul în prima zi de școală?

Potrivit estimărilor cercetătorului, județul Cluj ar urma să aibă o rată a infectare de 1,09 cazuri la mia de locuitori în data de 14 septembrie, adică s-ar situa în șcenariul galben. Dacă scenariile de funcționare a școlilor rămân neschimbate, acesta ar fi scenariul doi, adică vor putea merge la școală cu prezență fizică toți copiii din grădinițe, toți elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale.


Până în 12 octombrie, rata de infectare în județ ar putea ajunge la 3,95 cazuri noi de COVID-19 la mia de locuitori, adică peste pragul de 3, ceea c ear putea aduce noi restricții în județ.

În urma studiului efectuat de Octavian Jurma, la sfârșitul lunii septembrie, am putea avea județe unde incidența va depăși cifra de 6 la mia de locuitori, ceea ce este destul de îngrijorător. Printre acestea se numără următoarele: Vrancea, Teleorman, Suceava, Sibiu, Satu Mare, Maramureş, Ilfov, Hunedoara, Bistriţa Năsăud, Bacău, dar şi Capitala. Cel mai afectat de Valul 4 ar urma să fie judeţul Covasna. Cazuri foarte multe vor fi însă şi în Vrancea, Teleorman şi Ilfov.

Pe de altă parte și medicii sunt îngrijorați de amploarea pe care o poate lua valul al 4-lea al pandemiei de Covid-19. Acestea se tem că spitalele se vor aglomera, din nou, mai ales că la ATI au sosit deja primii pacienți infectați cu varianta Delta.

Crește numărul cazurile de copii și adolescent infectați

De altfel, numărul copiilor şi adolescenţilor infectaţi cu noul coronavirus a crescut în ultima vreme. Concret, conform ultimelor date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, ieri, un număr de 24 de copii şi adolescenţi diagnosticaţi cu COVID-19 erau internaţi în spitale.

Potrivit raportărilor spitalelor în platforma Alerte MS, la data de 17 august, ora 10.00, doi pacienţi cu COVID-29, sub 18 ani, erau internaţi la Terapie Intensivă. Totodată, alţi 22 de pacienţi, cu vârste sub 18 ani, erau internaţi  pe secţii.

CITEȘTE ȘI

Semnal de ALARMĂ, cu 3 săptămâni înainte de începerea școlii: „Deja se vede EFECTUL litoralului românesc”

 

abonare newsletter