Sănătate

FOTO. Doi tineri le-au arătat clujenilor cum să facă o resuscitare corectă, pe Bulevardul Eroilor

Doi tineri din Cluj-Napoca le-au arătat trecătorilor cum se fac manevrele de resuscitare corect, în plină stradă, pe Bulevardul Eroilor.

 

 


Doi tineri din Cluj-Napoca, un medic rezident și un instructor de fitness, dedicați „trup și suflet” primului ajutor, le-au arătat oamenilor cum să facă o compresie toracică corectă, în centrul municipiului Cluj-Napoca.

 


Băieții s-au „întrecut” pe Bulevardul Eroilor, când făceau manevrele de resuscitare. Ei au încercat să atraga atenția trecătorilor și au menținut ritmul manevrelor timp de 10 minute, deși timpul mediu este de aproximativ 2 minute. 

„Să înveți manoperele de resuscitare cardio-pulmonară nu e greu, trebuie doar să participi la un curs”, susțin băieții. 


Sesiune de Prim Ajutor în Parcul Central

Băieții, alături de Academia de Prim Ajutor, organizează o sesiune în Parcul Central din Cluj-Napoca duminică, 13 iunie, între orele 15:00 - 17:00. La sesiunea respectivă, care va fi gratis, clujenii pot învăța cum să acorde primul ajutor atunci când cineva are mai mare nevoie:

„Până atunci noi te invităm la Sesiunea de Prim Ajutor din Parcul Central pentru a învăța câteva manopere de prim ajutor direct de la instructorii noștri gratuit. Îți vom arăta cum să faci masaj cardiac, cum să ajuți pe cineva care se îneacă sau cum să aplici un garou”, susțin tinerii. 


Motivul pentru care băieții încearcă să-i învețe pe clujeni primul ajutor este că fiecare minut contează. Fiecare minut care trece cu resuscitare incorectă scade șansa de viață a persoanei pe care încerci să o salvezi. 

„Resuscitarea cardio-pulmonară face parte din manoperele de suport vital de bază și se aplică atunci când inima unei persoane se oprește pentru a asigura un minim flux de sânge (prin compresiuni toracice) și oxigen (prin ventilații) la organele vitale (creier și inimă) până ce inima este repornită.


Fiecare minut fără resuscitare cardio-pulmonară eficientă scade șansa de supraviețuire cu 10% pentru persoana aflată în stop cardio-respriator.
Mai bine de 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor. Evenimentul nostru încearcă să atragă atenția asupra acestei probleme. Noi credem că fiecare persoană ar trebui să știe cum să facă compresiuni toracice când inima cuiva se oprește, cum să ajute pe cineva care se îneacă cu corp străin sau cum să oprească eficient o sângerare”, susțin tinerii și organizatorii evenimentului. 

Sursă foto: captură ecran videoclip ProTv

CITEȘTE ȘI:

Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO

 

EXCLUSIV. Clujeancă în stop cardio-respirator pe Calea Mănăștur, salvată de trecători. A fost transportată la spital în stare critică

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter