Sănătate

Ce trebuie făcut cu masca după ce o folosim? Ministrul Mediului: „Trebuie arsă”

Ministrul Mediului din România a explicat ce trebuie făcut cu masca după utilizare, deoarece foarte mulți aruncă unde nu trebuie măștile.

 

 


În lipsa unor spații destinate deșeurilor infecțioase, așa cum se întâmplă în spitale sau în centrele de carantină, mulți oameni aruncă măștile de protecție folosite în primul coș de gunoi pe care îl întâlnesc în drum sau, mai rău, pe jos.

 


Ministrul Mediului atenționează cu privire la aceste practici dăunătoare. Potrivit lui Tanczos Barna, măsțile ar trebui să ajungă în gunoiul selectiv, pentru că ele sunt deșeuri medicale și trebuie neapărat să fie neutralizate.

Aruncarea unde nu trebuie a măștilor

Întrebat cum trebuie oamenii să procedeze atunci când vor să scape de măștile de protecție utilizate, ministrul Mediului a răspuns: „În niciun caz să nu o aruncați pe stradă. Măștile trebuie să ajungă în gunoiul selectiv, astfel încât să fie neutralizate” .


Potrivit ministrului, singurele deșeuri neutralizate „ca la carte” sunt deșeurile periculoase din spitale, însă cum oamenii nu își pot duce măștile de protecție în locațiile unde sunt arse produsele medicale, singura soluție rămâne tomberonul.

Dacă nu găsim locuri pentru colectarea selectivă a deșeurilor, este în regulă, atâta timp cât masca ajunge la gunoi, nu pe străzi, precizează ministrul. 


„Cel mai important este ca masca să nu ajungă pe stradă. Dacă se aruncă la gunoi, în principiu nu o să mai ajungă nici la păsări. Fiecare groapă are obligația să acopere stratul de deșeuri din groapă cu pământ sau cu un material special conceput pentru așa ceva, astfel că nu pot ajunge la păsări”, a explicat Tanczos Barna, în cadrul unei intervenții la Digi24.

Vaccinarea anti-COVID

Ministrul Mediului a mai insistat asupra faptului că, pentru a putea scăpa definitiv de măștile de protecție, atât de pe față cât și din natură, este foarte importantă imunizarea împotriva Covid-19.


„Singura soluție la nivel național și la nivel mondial este vaccinare. Practic, prin vaccinare revenim la viața noastră normală de dinainte de pandemie și pentru mine vaccinul asta conține, viața normală, liberă, fără mască și fără restricții”, a mai menționat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

abonare newsletter