Sănătate

Simptomele sindromului COVID lung, de temut! Expert UBB: „Pot să apară și la asimptomatici, ca o ceață pe creier”

Simptomele sindromului „COVID lung” pot să apară după luni de zile după ce o persoană s-a infectat, chiar și la asimptomatici. Răzvan Cherecheș, expert al UBB Cluj, spune că unul dintre simptome e „dezorientarea” și se manifestă „ca o ceață pe creier.”

 

 


Expert în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș vorbește despre simptomele pe care sindromul COVID lung care apare la câteva luni de la infectare/vindecare.

 


Acestea pot apărea chiar și la asimptomatici și sunt simptome care ne afectează pe termen lung. Printre ele se numără simptomele specifice COVID sau senzația de dezorientare, palpitații, depresie:

„Este adevărat că unii dintre cei care s-au infectat cu COVID-19 continuă să aibă simptome chiar și la câteva luni după ce s-au vindecat? Este adevărat, se numște sindrom de COVID lung și o parte dintre cei care au trecut prin infecția COVID, chiar și asimptomatici pot să aibă simptome chiar și la o distanță de câteva luni de la momentul infecției: febră intermitentă, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, durere în piept, senzație de dezorientare, ca o ceață pe creier, depresie, palpitații (simți că îți bate inima foarte intens)”, a explicat Răzvan Cherecheș.


Încă nu se știe de ce apar aceste simptome la luni de zile de la vindecarea pacientului:

„Aceste simptome pot să continue să apară timp de luni de zile. Nu știm de ce, nu avem până în acest moment un tratament clar, există studii care sunt în desfășurare, dar până în acest moment nu avem un tratament. Singura modalitate prin care putem preveni infectarea cu COVID-19, cât și posibilitatea ca aceste simptome să continue este să ne vaccinăm ca să nu ajungem să fim infectați cu COVID-19”, a adăugat expertul UBB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter