Sănătate

Este periculos să purtăm masca de protecție în permanență? Un expert UBB vine cu explicația

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul UBB, a explicat de ce este falsă informația conform căreia purtarea măștii de protecție timp de mai multe ore ar reprezenta un pericol pentru sănătate.

 

 


Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică în cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a vorbit despre existența pericolului de a purta masca de protecție un timp îndelungat. Expertul a oferit explicații pentru care această informație este una falsă.

 


„Informația conform căreia se acumulează dioxid de carbon în spatele măștii este una falsă și distribuită de persoane ignorante ori răuvoitorare. Dioxidul de carbon este un gaz care se împrăștie prin mască, pe lângă mască și în toate direcțiile. Există nenumărate studii și experimente care au demonstrat în mod clar și categoric că dioxidul de carbon nu se acumulează în spatele măștii, ba mai mult, creierul se oxigenează corespunzător chiar și în condițiile în care masca este purtată constant”, a explicat Răzvan Cherecheș pe rețelele de socializare.

Specialistul clujean a oferit ca exemplu cazul medicilor chirurgi care se află în operații timp de câte 10 ori 12 ore, purtând măști chirurgicale „extrem de strânse și lipite pe față”, pentru a nu infecta bolnavul, lucru care nu are niciun efect negativ asupra medicilor.


„Dacă aveți încredere într-un medic chirug care vă operează mama timp de 10 ore, purtând o mască pe față în permanență, de ce nu ați avea încredere că voi puteți să funcționați în condiții de stres mult mai redus?”, a concluzionat profesorul de sănătate publică.

CITEȘTE ȘI


De ce ne vaccinăm cu două doze? Expert UBB: „E ca și cum ieși afară în tricou. E foarte frig. Te întorci după geacă”

abonare newsletter