Sănătate

42 de cazuri de tromboze în Germania, majoritatea la persoane vaccinate cu AstraZeneca

Germania au fost raportate până în prezent 42 de cazuri de cheaguri de sânge rare, majoritatea după vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca.

 

 


Cele 42 de cazuri de tromboză venoasă sinusală, o formă de tromboză venoasă cerebrală foarte rară, au fost raportate până în 2 aprilie. De asemenea, au fost detectate trei cazuri de trombocitopenie - lipsa de trombocite în sânge.

Cu excepţia a şapte cazuri, persoanele afectate sunt femei cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. Cu toate acestea, potrivit Institutului Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, vaccinul a fost administrat mai des femeilor decât bărbaţilor. Pacienţii bărbaţi afectaţi au vârste între 24 şi 58 de ani.

Opt pacienţi au decedat - cinci femei şi trei bărbaţi, potrivit PEI, institutul responsabil pentru siguranţa vaccinurilor din oraşul Langen de lângă Frankfurt.

PEI a spus că în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani au fost observate semnificativ mai multe cazuri decât s-ar fi putut aştepta. În general, Germania administrează în prezent vaccinul doar persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste.

Şapte cazuri de tromboză sinusală venoasă au fost raportate după vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech, la trei femei cu vârste cuprinse între 34 şi 81 de ani şi la patru bărbaţi cu vârste între 81 şi 86 de ani. Nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie.

Când se ia în calcul numărul de doze de vaccin administrate, numărul cazurilor raportate nu a marcat o creştere în comparaţie cu numărul de cazuri de astfel de tromboze aşteptate de obicei.

Medicii şi alţi specialişti din domeniul sănătăţii ar trebui să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi/sau trombocitopeniei, a spus institutul.

Cei vaccinaţi trebuie să solicite asistenţă medicală imediată dacă au simptome precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflarea picioarelor sau dureri abdominale persistente.

La fel se procedează în cazul simptomelor neurologice, cum ar fi dureri de cap severe sau persistente, vedere înceţoşată sau hemoragii punctuale. Nu există date disponibile cu privire la vreun risc asociat cu a doua doză de vaccin.

Până la 2 aprilie, în Germania au fost efectuate în total aproximativ 14,38 milioane de vaccinări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter