Sănătate

Cât timp durează imunitatea după vaccin sau infecția COVID? Expert UBB: „Opt luni și numărăm mai departe”

Imunitatea după vaccinul anti-COVID-19 sau după infecție durează mai mult de opt luni, de acolo numărăm mai departe, spune Răzvan Cherecheș, expert UBB Cluj-Napoca în sănătate publică.

 

 


Răzvan Cherecheș, expert UBB în sănătate publică din Cluj-Napoca a răspuns la întrebarea: „Cât timp durează imunitatea după infecție sau după vaccin?”

 


Deși până în acest punct se știe că imunitatea durează cel puțin opt luni, nimic nu e concret: „Nu știu, nu știm exact. Până în acest moment se pare că imunitatea durează mai mult de opt luni.”

Un raport nou care stabilește durata imunității este finalizat în fiecare lună de către producătorii de medicamente și cercetători:


„În fiecare lună iese un raport nou construit atât de producătorii de medicamente, cât și de către cercetători, în care se precizează dacă imunitatea mai durează încă o lună sau s-a oprit acolo. Dar la opt luni de la vaccinare sau infecție imunitatea continuă să fie stabilă în timp și rezistentă. Deci, opt luni și numărăm mai departe”, a explicat Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș Bolyai (UBB) Cluj-Napoca și expert în sănătate publică.

CITEȘTE ȘI: Răzvan Cherecheș: „Cei vaccinați pot sta în interior fără mască și distanțare”


Alcoolul scade imunitatea?

Valeriu Gheorghiță susține că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacității vaccinului anti-COVID. Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare naționale nu recomandă consumul de alcool, deoarece reduce imunitatea.

Valeriu Gheorghiță nu recomandă consumarea alcoolului înainte de vaccinare, chiar dacă alcoolul nu influențează direct efectul vaccinului, doar că scade imunitatea.


„Categoric descurajăm și recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obișnuință... trebuie să înțelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare. În condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ultimele Stiri
abonare newsletter