Sănătate

Câinii se pot infecta cu COVID-19 dacă miros măștile folosite. Expert UBB: „Nu îi da cu spirt în ochi. Ajunge un șervețel umed”

Deși probabilitatea ca un câine să se infecteze cu COVID-19 este redusă, acest lucru nu este imposibil. Mai mult decât atât, animalele de companie îi pot infecta pe stăpâni. Ce măsuri să iei dacă îți vezi câinele mirosind o mască folosită, aruncată pe jos?

 

 


Răzvan Cherecheș, expert și profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, a explicat care sunt riscurile în cazul în care câinele tău a mirosit o mască folosită, aruncată pe jos.

 


Totodată, Cherecheș îți arată și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te asigura că, în urma acestui lucru, câinele tău nu se infectează și nu transmite mai departe virusului.

Expertul răspunde la întrebarea următoare: „Atunci când ies să îmi plimb câinele pe stradă, acesta pare fascinat de măștile aruncate pe jos și tot timpul merge să le miroasă. Este vreun risc pentru mine sau pentru câinele meu?”


Câinii au probabilitate redusă de infectare, dar nu este imposibil

Câinii se infectează mai greu cu COVID-19, dar chiar și așa, acest lucru nu este exclus. Când câinele tău miroase o mască folosită, aruncată pe jos, virusul ar putea ajunge pe blană, bot sau labele animalului.


Interacționarea stăpânului sau a altor persoane cu câinele ar putea reprezente un mare risc de infectare cu COVID-19.  

„Răspunsul este, cel mai probabil că nu. Câinii au probabilitatea cea mai redusă de a se infecta cu COVID-19. Cu toate acestea, teoretic, există probabilitatea ca atunci când câinele interacționează cu o mască contaminată, aruncată pe jos, virusurile de pe mască să ajungă pe blana, botul, labele câinelui, pe care ulterior când interacționăm cu el, îl mângâiem, să le luăm pe mâinile noastre și dacă ne băgăm mână în ochi sau în gură sau în nas să ne infectăm și noi. Deși probabilitatea aceasta este extrem, extrem de redusă”, a explicat Răzvan Cherecheș, profesor UBB.


Ce măsuri să iei atunci când câinii miros măștile folosite?

Pentru a exclude orice posibilitate de infectare, există câteva măsuri care pot fi puse cu ușurință în aplicare, atunci când câinii miros măștile folosite sau contaminate, abandonate pe stradă.

Ce putem face să prevenim chiar și această probabilitate redusă?

„Unu, ține câinele în lesă și nu-l lăsa să interacționeze cu măștile aruncate pe jos.

Doi, după ce câinele a interacționat cu masca de pe stradă, șterge-i botul și labele cu un șervețel umed. Nu îi da cu spirt în ochi, cu un șervețel umed.

Trei, după ce ai ajuns acasă spală-te cu apă și săpun pe mâini. Atât”, a evidențiat expertul UBB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter