Sănătate

Cardiologii de la Spitalul Monza-ARES au efectuat două intervenții în premieră pentru Cluj: doi pacienți cu scurgere paravalvulară mitrală, tratați fără bisturiu

O premieră medicală a avut loc în data de 10 februarie la Cluj-Napoca, unde echipa de la spitalul de cardiologie Monza-ARES a reușit închiderea minim-invazivă a două cazuri de scurgere paravalvulară mitrală.

Scurgerea paravalulară este una dintre complicațiile care apar în urma intervențiilor chirurgicale în care pacienților le este înlocuită una dintre valvele inimii. În cazurile severe, atunci când proteza valvulară se desprinde de țesutul cardiac, valvele nu-și mai îndeplinesc funcțiile anatomice și sângele curge anormal. În astfel de situații, funcția inimii se depreciază și poate apărea insuficiența cardiacă, precum și alte boli cardiace grave.

Cei doi pacienți, un bărbat și o femeie, suferiseră în trecut întervenții chirurgicale prin care le fuseseră montate proteze de valve mitrale. Femeia, în vârstă de 62 de ani, fusese operată în 2008. În urma complicațiilor apărute, calitatea vieții se deteriorase, iar funcția cardiacă era redusă. În ultimele trei săptămâni, pacienta fusese internată la spitalul din Deva, așteptând o soluție de tratament. Bărbatul, în vârstă de 71 de ani, fusese operat în 2013. Din cauza complicației apărute, pacientul suferea de insuficiență mitrală severă, anemie secundară și fibrilație atrială permanentă.


În ambele situații, o nouă intervenție chirurgicală nu era recomandată din cauza riscurilor intraoperatorii asociate. Parctic, intervenția minim-invazivă reprezenta singura soluție de tratament pentru cei doi pacienți.

Atunci când proteza este afectată, pacientul are multe traumatisme și se asociază riscuri mai mari pentru intervenția chirurgicală. De asemenea, este mai greu din punct de vedere tehnic pentru chirurg să coasă țesuturile care sunt afectate. În cazul acestor pacienți, soluția este procedura minim-invazivă care are mai puține riscuri și o recuperare mai rapidă” spune dr. Vlasis Ninios, medic cardiolog intervenționist, parte a echipei care a realizat procedura.


Acest tip de intervenție se adresează în special unor pacienți la care rezolvarea clasică, chirurgicală, nu este posibilă din cauza riscurilor asociate unei operații clasice, riscuri considerabile. De foarte multe ori, acest tip de pacienți sunt refuzați la chirurgie și nu mai au la îndemână decât tratamentul medicamentos, suportiv. Închidearea leak-lui paravalvular cu dispozitivele acestea introduse percutan poate să rezolve foarte bine situația medicală a pacienților și evoluția să fie foarte bună, imediat după procedură” a declarat dr. Ștefan Moț, medic cardiolog intervenționist la spitalul de cardiologie Monza-ARES din Cluj-Napoca.

Echipa de la Spitalul Monza-ARES, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Ștefan Moț, dr. Iulian Călin, medici cardiologi intervenționiști,  alături de dr. Alexandra Gică și dr. Crina Rădulescu, medici cardiologi clinicieni, care au oferit suportul ecografic, a reușit închiderea celor două scurgeri paravalvulare mitrale, fără bisturiu, cu ajutorul unor dispozitive de tip ”umbreluță”. Medicii au introdus în arterele pacienților catetere prin care au ghidat până la nivelul protezei mitrale dispozitivele tip Vascular Plug, cunoscute și sub denumirea populară de ”umbreluță”. Odată poziționate între extremitățile protezei și țesutul cardiac, dispozitivele au fost închise, realizând astfel sigilarea canalelor prin care se scurgea anormal sângele.


Scurgerile paravalvulare apar la unul din cinci pacienți care au suferit o înlocuire de valvă, în special la cei care au implantate valve mecanice. În majoritatea cazurilor, o nouă intervenție chirurgicală este asociată cu foarte multe riscuri, astfel că se recomandă tratamentul pe cale intervențională.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale naționale și internaționale.


Articol sponsorizat  de spitalul de cardiologie Monza-Ares din Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter