Sănătate

O clujeancă acuză o clinică privată și Ambulanța pentru decesul mamei. Reclamațiile nu se confirmă. De ce acuză și cui folosește acest tam-tam?

O femeie a leșinat în apropierea clinicii Interservisan din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca, miercuri, 3 februarie, iar ulterior a murit. După acest incident, fiica femeii a adus acuze clinicii.

 

 


Clujeanca a publicat pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc un mesaj în care descrie ce s-a întâmplat „în fața clinicii”. Ea a susținut că personalul medical de la Interservisan nu au făcut destule pentru a o ajuta pe mama sa.

 


După spusele sale, medicii și asistentele doar au sunat la 112 și i-au adus un pahar cu apă femeii, fără să-i fi acordat primul ajutor.

„Ce fel de spital sau unitate sanitară este Interservisan în Cluj-Napoca dacă ei nu sunt în stare să dea primul ajutor? Atât nu sunt capabili și dotați să poată să dea un prim ajutor. Cade omul în fața ușii lor și ei cheamă ambulanța, deci duc pacientul din fața Interservisanului la UPU la urgență că ei nu au un medic care să dea un prim ajutor. A ieșit o asistentă cu un pahar cu apă oameni buni, cu un pahar cu apă și mama mea era în stop cardio-respirator... pentru ce este lăsat să funcționeze o astfel de unitate pentru ce? Pentru niște incompetenți care nu sunt în stare de nimic într-un moment așa critic în care este valoroasă orice secundă pentru un om căzut în stop cardio-respirator… intri în unitate și urli după ajutor cât te ține gura să iasă un medic ca totuși ești în Interservisan și nimeni nimic, vine într-un târziu o asistentă și zice «eu sunt o asistentă, nu am ce să-i fac». Îmi dă un pahar cu apă.  Inadmisibil, nu se poate așa ceva! Nu are niciun rost această unitate!!!”, scrie în postarea de pe Facebook.


Femeia a semnalat și faptul că ambulanța ar fi ajuns târziu și nu a avut un tub de oxigen, motiv pentru care au așteptat după cea de-a doua ambulanță.

„Vă rog să luați în considerare durerea mea din suflet pentru că mama mea a murit în fața unui spital incompetent... a durat foarte mult până a venit salvarea și a venit fără oxigen și iar am așteptat până a venit a doua salvare cu oxigen în fața unui spital. Oameni buni, la ușa Interservisanului mama mea zăcea întinsa pe jos și nu-i acorda nimeni primul ajutor”, a mai relatat clujeanca.


Cu toate acestea, acuzațiile făcute la adresa clinicii private și a echipajelor de intervenție nu se confirmă.

Evenimentul tragic, privit din interiorul clinicii Interservisan

La solicitarea echipei monitorulcj.ro, reprezentanții Centrului Medico-Chirurgic Interservisan din Gheorgheni, au explicat cum s-a întâmplat incidentul, din punctul lor de vedere. „Tragicul eveniment”, precum l-au numit, s-ar fi întâmplat în afara clinicii, nu înăuntru, cum a semnalat clujeanca.


Totodată, personalul medical de la Interservisan i-ar fi acordat primul ajutor femeii care a leșinat:

„În seara zilei respective, a fost solicitat ajutorul personalului nostru medical de către o doamnă, deoarece mama acesteia a leșinat în fața farmaciei de lângă Centrul Medico Chirurgical Interservisan din Gheorgheni. Personalul medical prezent la acel moment a răspuns imediat solicitării și a intervenit prompt pentru a acorda primul ajutor necesar. Imediat au fost luate măsurile de prim ajutor necesare, raportat la situația existentă, respectiv pacienta a fost aranjată în poziție de siguranță, s-a verificat și s-a constatat faptul că respiră spontan, a fost verificată și constatată prezența pulsului și a tensiunii arteriale, s-a încercat montarea unei linii venoase, a fost solicitată intervenția serviciul medical de urgență 112 și pacienta a fost monitorizată până la sosirea ambulanței”, au declarat reprezentanții clinicii.

De ce nu a putut face Interservisan mai multe?

Un medic a sunat din nou la 112 pentru a se asigura că va veni o ambulanță, iar pacienta ar fi fost transportată în viață de la locul incidentului:

„Medicul a sunat încă o dată la serviciul medical de urgență 112 pentru a se asigura că o ambulanța va veni în cel mai scurt timp, însă serviciul de ambulanță trimisese deja un echipaj SMURD, care a sosit imediat după terminarea apelului, echipajul acesteia preluând cazul. (…) Pacienta a fost preluată și transportată în viață de către echipajul de ambulanță. Centrul Medico Chirurgical Interservisan SRL își exprimă regretul față de această situație.”

Deși fiica femeii moarte a făcut numeroase acuzații la adresa clinicii din Gheorgheni și ar fi zis că mama sa a murit în fața acesteia, cei de la Interservisan au explicat situația într-un mod total diferit.

Totodată, reprezentanții clinicii consideră că este important de menționat faptul că „Centrul Medico Chirurgical Interservisan SRL este autorizat să funcționeze legal de către DSP și Ministerul Sănătății, însă nu și pentru medicină de urgență și nici nu deține un serviciu privat de ambulanță.”

Cum s-a desfășurat intervenția echipei de salvare?

Echipajul SMURD a fost alertat la ora 17:53 pentru a acorda primul ajutor calificat femeii, în vârstă de aproximativ 60 de ani și a ajuns la locul faptei în 10 minute:

„Echipajul SMURD a fost alertat la ora 17.53 pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane, despre care s-a anunțat că este în stare de dispnee, pe strada Nicolae Pascaly din municipiul Cluj-Napoca. În timpul deplasării echipajul a primit informația că este posibil să fie mai grav cazul pentru care au fost alertați și au pregătit din timpul deplasării materialele și pașii necesari în astfel de cazuri. Salvatorii SMURD au ajuns în 10 minute la locația indicată, au găsit femeia, în vârstă de cca 60 de ani, întinsă în poziția laterală de siguranță și au recunoscut imediat semnele stopului cardio respirator (lipsa respirației și a pulsului central). Au fost începute pe loc manevre de resuscitare cardio pulmonară, cu compresiuni toracice, intubare, ventilație cu oxigen.

De asemenea, s-a solicitat sprijinul echipajului medical prin stațiile radio, chiar ambulanța de resuscitare și terapie intensivă a Serviciului de Ambulanță Județean era în deplasare spre caz”, a explicat ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pentru monitorulcj.ro.

Protocolul de resuscitare a femeii i-a readus pulsul pentru aproximativ 15 minute, iar ulterior a fost transportată la spital, în viață:

„Manevrele salvatoare au fost realizate prin intermediul echipamentelor medicale speciale (I-GEL), iar în același timp a fost realizat accesul intravenos cu administrare de adrenalină și soluție de NaCl. Prin intermediul defibrilatorului automat s-a monitorizat cardiologic pacientul și s-au administrat socuri electrice, în parametrii stabiliți în mod automat de către echipamentul medical.  Protocolul de resuscitare e readus, după cca 15 minute, pulsul persoanei resuscitate, cel puțin în primă fază, moment în care a fost preluată de către echipajul medical SAJ, împreună cu echipamentele medicale folosite de către ambulanța SMURD. Evoluția ulterioară a pacientei a fost asistată și monitorizată medical de către echipajul SAJ, fiind preluată și transportată la spital”, a adăugat ISU Cluj.

Ambulanța avea, de fapt, trei butelii de oxigen de 10 litri

Deși fiica femeii decedate a spus că ambulanța a venit fără oxigen pregătit, întrebat despre acest fapt, ISU Cluj a spus că ambulanța respectivă avea toate echipamentele verificate și funcționale. Trei butelii de oxigen se aflau la bordul mașinii de intervenție.

„Ambulanța avea toate echipamentele verificate și funcționale, inclusiv trei butelii cu oxigen. Ambulanțele SMURD au în permanență două butelii de oxigen de 10l și una de 5l, care pot asigura necesarul oxigenoterapie aferente cazurilor pentru câteva zile sau chiar pentru situații mai ample cu cum ar fi accidentele cu victime multiple”, a transmis ISU Cluj.

abonare newsletter