Sănătate

29.925 de doze de vaccin au ajuns la Cluj și vor fi distribuite spitalelor din regiune. Cum sunt stocate?

Marți a sosit la Cluj un transport aerian cu 29.250 de doze de vaccin anti-COVID, care urmează să fie transferate de la centrul regional de stocare, la spitalele din județele arondate.

 

 


Dozele au ajuns pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj marți dimineața, în jurul orei 11. Acestea au fost preluate și transportate la centrul reginal de depozitare, respectiv la Spitalul Militar de Urgență Dr. Constantin Papilian. Acesta a fost dotat cu un ultracongelator care păstrează serul la temperatura de aproximativ -80 de grade Celsius.

 


Dozele urmează să fie distribuite spitalelor din cele șase județe arondate centrului regional: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

„A sosit lotul cu 29.250 de doze de vaccin destinat regiunii de Nord-Vest pentru prima etapă de vaccinare a personalului medical. După depozitarea lor aici, vor fi repartizate către cele șase județe, inclusiv județul Cluj, în funcție de solicitările pe care le vom avea de la DSP-urile din aceste județe. Etapa 1 de vaccinare, în județul Cluj, începe pe 4 ianuarie, în cele 20 de centre pe care le avem destinate personalului medical. Celelalte județe și-au stabilit fiecare data de începere a campaniei . De acest lucru depinde momentul în care vor pleca de aici dozele de vaccin către fiecare județ. În județul Cluj sunt 12.500 de cadre medicale care s-au înscris pentru vaccinare până în acest moment pentru etapa 1, în afară de cei 375 din Spitalul de Boli Infecțioase care au început deja faza 0 de vaccinare”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.


Până acum au fost vaccinate peste 200 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj. În total, 375 de cadre medicale de la acest spital au fost programate pentru vaccinare în perioada 27-31 decembrie. 

Cum sunt stocate dozele?

Dozele de vaccin sunt stocate la Spitalul Militar într-un ultracongelator (VEZI galeria foto) ce poate asigura răcirea acestora până la o temperatură de -80 de grade. Acesta are o capacitate de stocare de circa 95.000 - 100.000 de doze.


„La fel ca în celelate centre regionale, folosim un ultracongelator care are toți parametrii necesari pentru a menține în siguranță vaccinul, până la trasferul în cutiile de vtransport, și acestea cu sistem frigorific. Ne vom strădui ca dozele necesare să ajungă făr a irosi din acest vaccin prețios, conform solicitărilor DSP-urilor din județele arondate”, a declarat comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență, Dr. Doina Băltaru.

Dozele transportate astzi la Cluj sunt destinate vaccinării personalului medical curpins în Etapa 1 a campaniei.


Lucrătorii din domeniul sănătății și social, public și privat sunt incluși în etapa 1 cuprinzând totodată personalul sanitar și auxiliar din spitale publice și private, ambulatorii, personalul din laboratoare, medici rezidenți (acolo unde își fac modulul, la spitalul unde se află la data vaccinării), stomatologi și asistenți, medici de familie și asistenți, medici școlari și asistenți, farmaciști, personal lucrător al Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, paramedici, voluntari, personal centre de îngrijire rezidențiale și medico-sociale și rezidenți, personal care acordă îngrijire la domiciliu, personalul din Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, personal centre de dializă și transfuzii, personal implicat în campaniile de vaccinare.

La Cluj, centrele de vaccinare din această etapă sunt:

- Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj va asigura și vaccinarea medicilor de familie și a medicilor școlari suplimentar față de personalul propriu;

- Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” preia vaccinarea personalului din cadrul Serviciului de Ambulanță a Județului Cluj;

- Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca preia vaccinarea medicilor stomatologi.

CITEȘTE ȘI

Cum acționează vaccinul Pfizer-BioNTech și cui poate fi administrat? Care sunt riscurile vaccinului?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter