Sănătate

An îngrozitor pentru pacienții cronici! Românii intră și mai bolnavi în 2021, avertizează Dragoș Damian

Transformarea spitalelor în centre COVID-19 a condus la blocarea iminentă a accesului la servicii medicale. Românii intră și mai bolnavi în 2021, avertizează Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj.

 

 


„An îngrozitor pentru pacienţii cronici non-COVID-19 care au avut nevoie de asistență medicală spitalicească”, arată Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

 


Transformarea spitalelor în centre COVID-19 a dus la „blocarea dramatică” a accesului la servicii medicale şi medicamente, înregistrându-se scăderi între 30-80% față de 2019 în consumul din spitale. Pacienţii români intră şi mai bolnavi în 2021, şi nu se întrevede nicio şansă ca situaţia să se amelioreze, avertizează PRIMER.

Scădere masivă a consumului de medicamente, în România

PRIMER – care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – atrage atenţia asupra scăderii consumului de medicamente în volum (cutii – n.r.) la nivelul spitalelor din România cu cel puţin 20% în primele 10 luni ale anului (ianuarie 2020 – octombrie 2020), comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, aşa cum rezultă din datele transmise de Cegedim, o companie de cercetare a pieţei farmaceutice.


Cele mai mari scăderi în volum s-au înregistrat la nivelul produselor critice injectabile pentru pacienții spitalizați: ranitidinum (–81,4%), levofloxacinum (–70,8%), vancomycinum (–65,4%), metoclopramidum (–35,7%), lidocainum (–30,9%) și piracetamum (–30,5%).

Alte medicamente esenţiale în tratamentul spitalicesc au avut scăderi neverosimile față de primele 10 luni din 2019, antibioticele injectabile au scăzut cu 41,2% (gentamicină), 36,3% (ciprofloxacină), 30% (ceftriaxonă) şi 29,6% (cefuroximă).


În acelaşi timp, consumul de metamizol şi hidrocortizon s-a redus cu 22%, iar cel al soluţiilor perfuzabile cu 26,4% (clorură de sodiu), respectiv 25,9% (glucoză). Situaţii similare de consum prăbuşit se înregistrează şi în cazul analgezicelor injectabile, a anestezicelor şi a relaxantelor musculare.

Situația îngrijorătoare privind medicamentele oncologice

O situație la fel de gravă este și cea a medicamentelor oncologice din spitale și ambulatorii de specialitate, al căror volum s-a redus cu peste 10%, potrivit datelor furnizate de Cegedim. Astfel, medicamente vitale pentru pacienții cu afecțiuni oncologice au înregistrat scăderi semnificative: doxorubicină (–43,6%), gemcitabina (–37,2%), etoposidum (–35,4%) și cisplatin (–28,6%).


Aşadar, pandemia de coronavirus are deja un impact considerabil asupra stării de sănătate a pacienților ca urmare a neprezentării acestora în spitale sau a îngreunării accesului la servicii medicale pe fondul măsurilor luate în contextul actual, avertizează dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER, CEO Terapia Cluj.

„Volumul medicamentelor din spitale s-a redus substanţial din cauza dificultăţilor în a accesa servicii medicale pentru pacienţii acuţi sau cronici, dar şi din teamă bolnavilor de a merge la spital, din cauza pandemiei. De asemenea, lipsa accesului la medicamente destinate utilizării în ambulatoriu pentru bolnavii cronici – sunt deja cunoscute exemple precum levotiroxina, metformină, verapamil – sau mai recent și a unor antibiotice uzuale, va genera agravarea problemelor existente de sănătate ale pacienţilor români, efectul urmând a se manifesta în următorii 4-5 ani”, a declarat dr. Dragoş Damian.

În acest context, PRIMER solicită autorităţilor să trateze „cu maximă responsabilitate” această situaţie, alocând resurse financiare importante pentru sistemul sanitar în 2021.

„În 2021, ne așteptăm la o înrăutățire a stării generale de sănătate a populației, întrucât orice întârziere a spitalizării unui pacient acut sau cronic în vederea administrării unui tratament adecvat nu face decât să îi agraveze bolile existente, necesitând astfel resurse suplimentare de sănătate.” dr. Dragoș Damian | director executiv PRIMER, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Sceptic față de vaccinul anti-COVID19? Cherecheș: „E normal. Până vă vine rândul vor fi mai multe informații disponibile”


 

abonare newsletter