monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Prevenția diabetului la copii: cum îi ajută pe elevii clujeni Programul ”înCerc”(P)

“Vă mulțumim pentru șansa oferită nouă de a participa la acest program derulat de către Asociația Medicover - "înCerc", care a fost pe cât de util, pe atât de plăcut!” Cum să nu ne bucure un astfel de mesaj, primit de la mămica unei proaspete absolvente ”înCerc”?

Oricine ar fi tentat să afirme că diabetul zaharat de tip 2 (DZ2) apare la adulții de peste 40 de ani, însă, până acum câțiva ani, cu greu și-ar fi putut închipui că un astfel de diagnostic îi poate amenința chiar pe copiii noștri. Din păcate, din cauza unei alimentații haotice și a unui stil de viață predominant sedentar, ce-și au începuturile încă din copilărie, diabetul zaharat de tip 2 se declanșează în prezent la vârste mult mai fragede.

Iată de ce Asociația Medicover a lansat Programul ”înCerc” în România, program pentru prevenția diabetului zaharat de tip 2 și a altor boli ale civilizației la copii. Din 2018, în Cluj-Napoca, Programul ”înCerc” a evaluat gratuit starea de sănătate a peste 3.500 de elevi de clasa a V-a pentru care părinții și-au exprimat acordul. Dintre aceștia, aproximativ 30% sunt cu risc de a dezvolta DZ2 și sunt invitați la șase sesiuni individuale de consiliere cu un medic generalist, nutriționist, specialist în activitate fizică și psiholog. Aceste sesiuni se derulează pe parcursul a 18 luni și sunt în plină desfășurare în prezent în Cluj-Napoca, în condiții de deplină siguranță, adaptate perioadei pe care o traversăm.


De vorbă cu specialiștii și familiile participante la ”înCerc”

Orice temeri sau întrebări ale părinților sau ale copiilor au primit explicații și răspunsuri pe înțelesul tuturor, în cadrul ședințelor de consiliere. ”Cum poate consilierea să ajute la prevenția diabetului?”, ”De ce să participăm la aceste ședințe?”, ”Ce beneficii vom obține, pe termen lung?” – am detaliat cu fiecare participant despre aceste teme și multe altele.

Una din figurile cele mai cunoscute din cadrul Programului ”înCerc” în Cluj-Napoca a fost și este în continuare dna dr. Monica Pintican. Când stai de vorbă cu dna dr. Pintican despre prevenția diabetului la copii ești marcat de căldura, empatia și dorința de a face bine. Și pentru că este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm, doamna doctor îți dă încredere că ai făcut alegerea corectă să vii la consilierea ”înCerc”.


În plus, chiar părinții copiilor participanți la Program o confirmă: ”Condițiile de derulare au fost deosebit de atrăgătoare, iar colectivul medical și de coordonare ne-a oferit, cu multă amabilitate și răbdare, cele mai bune îndrumări pentru obținerea unor rezultate bune. Am învățat să construim obiceiuri alimentare sănătoase și o conduită curentă de viață, de petrecere a timpului liber. În plus, am reușit să dezvoltăm și motivația adecvată, care ajută copiii să atingă scopuri folositoare în viața lor viitoare”, spune doamna Ionelia Enescu-Ristea, mămica Iolandei, una dintre “absolvenții” Programului nostru, care a luat parte la toate cele șase ședințe de consiliere.

Într-o perioadă în care obezitatea la copii nu mai este un fenomen izolat și atinge cote alarmante, tot în cadrul ședințelor de consiliere din Cluj-Napoca, nutriționistul Raluca Topan vine în ajutorul familiilor cu sfaturi și recomandări cu privire la alimentație, activitate fizică, stil de viață ordonat, sănătos și echilibrat.


Consilierea “înCerc” în siguranță, în vremuri de pandemie

La capătul a 18 luni de consiliere pentru prevenția diabetului la copii, ne-am bucurat deja de realizările primilor “învingători” din Cluj-Napoca. Anul acesta consilierea, realizată în condiții sanitare deosebite, respectând normele de protecție recomandate de autorități, se desfășoară conform unui calendar bine stabilit de coordonatorul nostru local, Irina Șandor.
Pentru mai multe detalii și informații, vă sfătuim să luați legătura cu Irina la datele de contact disponibile pe www.in-cerc.ro, în secțiunea Contact.


Sănătatea copiilor noștri este extrem de importantă și trebuie să ne preocupe pe toți, lucru înțeles de părinții care ne-au fost alături și cărora, astfel, vrem să le mulțumim. Le urăm tot binele din lume copiilor participanți la Programul ”înCerc”, cât și celor care au ”absolvit” cele șase ședințe de consiliere. Felicitări, dragii noștri ÎNVINGĂTORI!