Sănătate

Există 7 categorii de simptome ale infectării cu COVID19

O infecție cu coronavirus poate prezenta simptome multiple. Astfel, au fost descoperite 7 categorii de simptome, care ajută și la dezvoltarea vaccinului anti-COVID19.

Există 7 categorii de simptome ale infectării cu COVID19 Există 7 categorii de simptome ale infectării cu COVID19

 

 


Răgușeală, dureri de cap și ușor guturai? Oamenii își pun imediat întrebarea dacă nu este totuși ceva mai grav. Care erau simptomele pentru COVID19?

 


 

În urmă cu un an nu ne-am fi făcut griji și nu ne-am fi pus tot felul de întrebări. Acum, însă, în toamna anului 2020, un strănut poate declanșa un adevărat carusel de întrebări: Unde am fost în ultimele zile? Cu cine m-am întâlnit? Pe ce am pus mâna? Mai am gust, miros? Mai pot respira normal?


Cercetătorii și medicii caută răspunsuri la anumite întrebări, încercând să definească multitudinea de simptome ale COVID19.

Astfel, cercetătorii de la Clinica Universitară din Viena au reușit să împartă simptomele în 7 categorii, rezultatele studiului fiind publicate în revista de specialitate Allergy. Scopul principal al studiului a fost acela de a afla ce înseamnă o bună imunitate în urma unei infectări cu COVID19 și în funcție de parametri se măsoară aceasta.


7 categorii de simptome ale infectării cu COVID19

La studiu au participat 109 persoane care au fost infectate cu COVID19, dar care sunt în proces de recuperare și 98 de persoane sănătoase. În urma examinării probelor de sânge ale probanților, au putut fi identificate 7 categorii de simptome:

1.Simptome gripale (febră, frisoane, oboseală, tuse)
2.Simptome de guturai (guturai, strănut, gât uscat, nas înfundat)
3.Dureri musculare și de articulații
4.Inflamații la nivelul ochilor și mucoasei
5.Afecțiuni pulmonare (pneumonie sau dificultați la respirație)
6.Afecțiuni gastro-intestinale
7.Pierderea simțului mirosului și a gustului și alte simptome


În ultima categorie se regăsesc „mai ales persoanele cu un sistem imunitar tânăr”, ceea ce nu are legătură cu vârsta biologică a pacienților. De asemenea, s-a putut observa că un pacient suferind de COVID19, care a avut febră ridicată, dispune de imunitate pe o durată mai lungă de timp decât persoanele care au avut ca simptome pierderea gustului și a mirosului.

Covid lasă urme în sânge

La analiza de sânge s-au putut identificate importanți markeri COVID19. Cercetători au constatat că, după 10 săptămâni, sistemul imunitar al pacienților care suferiseră de COVID19 prezintă modificări. E ca o amprentă care rămâne în sângele acestora.

Celule din sistemul imunitar au memorie, iar din acest motiv, mulți dintre pacienții care au depășit o infectare cu SARS-CoV-2 se mai simt încă multe săptămâni fără vlagă.

Rezultatele studiului, atrag atenția autorii acestuia, ajută nu doar la o mai bună înțelegere a bolii, ci și la dezvoltarea de vaccinuri eficiente, dat fiind că se cunosc acum biomarkeri importanți.

CITEȘTE ȘI:

Telefoanele mobile, un potențial transmițător al noului CORONAVIRUS

 

 

Cum poți să eviți infectarea cu COVID19 de Crăciun? Cherecheș: „Există o singură variantă sigură”

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter