Sănătate

GREVĂ japoneză în spitale, inclusiv la Cluj: „Salariații sunt epuizați fizic și psihic”

Sindicaliștii de la Sanitas au declanșat greva japoneză în toată țara.

GREVĂ japoneză în spitale, inclusiv la Cluj: „Salariații sunt epuizați fizic și psihic” GREVĂ japoneză în spitale, inclusiv la Cluj: „Salariații sunt epuizați fizic și psihic”

 

 


Sindicaliştii Sanitas au declanşat miercuri o grevă japoneză, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu le sunt respectate drepturile de natură salarială şi de protecţie de locul de muncă.

 


Federaţia Sanitas a anunţat pe Facebook, miercuri, că, la nivel internaţional, ziua de 7 octombrie este dedicată muncii decente.

„În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, Federaţia Sanitas a fost nevoită să declanşeze pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariaţii din sistemele care asigură prevenţia, tratamentul şi îngrijirea populaţiei aceste ţări, cu preponderenţă în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizaţi fizic şi psihic, sunt discriminaţi şi expuşi dispreţului public printr-o excesivă mediatizare a «răsplăţilor financiare promise sau chiar legiferate», dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât aceşti salariaţi sunt cei mai expuşi contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectaţi fiind din rândul personalului medical sau auxiliar”, au scris pe reţeaua de socializare reprezentanţii federaţiei.


Angajații cer să le fie respectate drepturile

Reprezentanții Federației Sanitas susţin că angajaţilor din Sănătate nu le sunt respectate drepturile.

„Salariaţii din Sănătate, Asistenţă socială, Direcţiile de Sănătate Publică, unităţile de asistenţă medico-socială, serviciile de ambulanţă, medicina şcolară, protestează începând de astăzi, decent, fără întreruperea activităţii, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienţii, aşteptându-se ca autorităţile române să îi trateze cu aceeaşi decenţă şi, măcar în al doisprezecelea ceas, să înţeleagă că trebuie să respecte legea, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecţie la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacităţii de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariaţi din acelaşi tip de unităţi şi cu acelaşi tip de activitate!”, se mai arată în postare.


Grevă și în spitalele din Cluj

Angajații Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Cluj au anunțat la rândul lor grevă japoneză, atât față de condițiile reclamate de sindicat, cât și privind faptul că angajaților care revin din concediu li s-ar cere un test COVID realizat pe cheltuială proprie. Vizavi de acestea, reprezentanții spitalului și-au exprimat următoarea poziție:

„Subliniem că nu este o grevă limitată la SCJU Cluj-Napoca. La nivelul Spitalului există, în prezent, o recomandare (nu o obligație) de testare, pentru angajații care se întorc din concediu, pentru siguranța personalului și a pacienților”, a transmis Flavia Topan, purtătoare de cuvânt a Spitalului Județean.


CITEȘTE ȘI

ZECI de containere de locuit vor fi amenajate la unitățile medicale din Cluj, odată cu venirea sezonului rece FOTO

 

abonare newsletter