Sănătate

Absolvenţii UMF Cluj ies în stradă. Tinerii medici, lăsați pe drumuri după 6 ani de studii!

Se anunţă proteste la Cluj-Napoca. Absolvenţii UMF spun că vor ieşi în stradă miercuri, 16 octombrie, nemulţumiţi că Guvernul a transformat examenul de rezidenţiat “într-un joc politic”.

În vara acestui an, un număr de 302 tineri medici au ieșit pe porțile Facultății de Medicină din Cluj-Napoca. Aceştia susţin că după 6 ani de studii riscă să rămână pe drumuri întrucât nu se știe când și dacă vor putea susține examenul de rezidențiat.

„Toți cei 6 ani de studii sunt în zadar și fără niciun folos pentru că nu știm când și dacă vom putea susține examenul de intrare în rezidențiat. Suntem obligați să ne punem viața pe pauză deoarece în atâta timp nu s-a putut găsi o soluție pentru noi. Suntem mulți care avem deja o familie, copii și depindem în continuare de bani de la părinți și se pare că nici nu știm cât vom mai avea de așteptat așa. Este mai mult decât umilitor!", spune Mihai Oprea, medic, promoția 2019.


Pentru a putea practica medicina, examenul de liciență nu este suficient, medicii trebuie să susțină un examen care le va permite accesul în programul de rezidențiat. În lipsa acestui examen diploma lor nu are nicio valoare, ei neputând practica nicio activitate medicală în țară.

Totuși, anul acesta, examenul de rezidențiat este în pericol de a nu putea fi susținut din cauza instabilității politice și a unor amânări repetate. Examenul a fost inițial stabilit pentru data de 11 noiembrie, apoi amânat pentru 17 noiembrie, iar recent a fost amânat înca o dată pentru data de 8 decembrie. Însă nici această dată nu este certă, întrucât în lipsa unui nou guvern sau a adoptării unei alte soluții până în data de 25 octombrie, nu se poate organiza examenul, acesta depinzând de unele ordine comune ale Ministerului Sânănătății și ale Educației.


Situația este alarmantă și fără precedent, iar medicii sunt revoltați:

„Incertitudinea asupra acestei date nu numai că nu ne oferă un mediu calm și sigur pentru concentrarea noastră zilnică în ceea ce privește studiul (sunt mulți care studiază de mai mult de 3 luni, zilnic, la foc automat, fără prea multe alte activități pe lângă), dar este o lipsă de respect față de noi, față de statutul nostru și de profesia pe care urmează să o practicăm, față de timpul, sănătatea fizică și psihică pe care le-am sacrificat atâta vreme. De mai mult de o săptămână stăm și urmărim în exces politica, presa, să vedem dacă "au mai zis ceva ăștia. Este un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu!", spune şi Paul Oargă, medic, promoția 2019.


Tinerii medici ar fi trebuit să înceapă să trateze bolnavi de la data de 3 ianuarie 2020, însă în situația actuală, nu vor putea începe decât din luna februarie. Daca urmează încă o amânare, nimeni nu știe pentru cât timp aceștia vor rămâne pe drumuri și fără venit, iar mulți dintre ei s-au hotărât deja să plece din țară pentru a putea munci.

„Prin amânarea pe termen indefinit a datei examenului, mai mulți absolvenți, chiar și cei care au dorit înainte să rămână pentru a profesa aici, vor decide să plece din România spre o țară unde li se permite să lucreze. Deja un procent semnificativ din absolvenți au decis să emigreze. Pentru cine crede că problema de față ne privește doar pe noi, cei care dorim să susținem acest examen, se înșeală, NOI suntem generația de medici care ar trebui să vă trateze! Este o problemă care ne privește pe toți și cerem să fie rezolvată!", este de părere şi Diana Galoș, medic, promoția 2019.


Ei speră ca în urma prostestului de miercuri factorii de decizie să găsească soluțiile necesare organizării examenului, iar lucrurile să reintre pe un traseu normal.

Ultimele Stiri
abonare newsletter