monitorulcj.ro Menu

Sănătate

Opțiuni de tratament pentru hemoroizi interni și externi (P)

Hemoroizii sunt vene dilatate, localizate în jurul anusului, în rectului inferior sau în canalul rectal. În medie, 50% dintre adulți prezintă simptomele acestei afecțiuni până la vârsta de 50 de ani.

Conform statisticilor, hemoroizii apar mai frecvent la bărbați decât la femei, se agravează odată cu trecerea timpului și creează stări de disconfort tot mai supărătoare. Cu toate acestea, doar 4% dintre persoanele care suferă de hemoroizi ajung la medic pentru a căuta o soluție.
În funcție de localizarea lor, hemoroizii se împart în două categorii: hemoroizi interni și hemoroizi externi. Hemoroizii interni se dezvoltă în anus sau în rect, iar hemoroizii externi se dezvoltă în afara anusului.
Boala hemoroidală este o afecțiune evolutivă. Odată apăruți, hemoroizii își măresc dimensiunile până ajung și prolabează în afara canalului rectal. Astfel, prima etapă a bolii se manifestă prin apariția  hemoroizilor de gradul I. Aceștia sunt localizați numai la nivelul canalului anal.
Gradul II este indicat de exteriorizarea hemoroizilor imediat după actul defecației, urmând să se retragă imediat. Hemoroizii de gradul III apar dupa actul defecației și nu se mai retrag singuri, iar hemoroizi de gradul IV sunt cei mai gravi. Aceștia apar și rămân tot timpul în exterior.
Hemoroizii externi sunt cel mai frecvent întâlniți și cei mai neplăcuți pentru pacient. Simptomatologia include: durere în timpul scaunului, prurit extrem în jurul anusului, umflături dureroase și iritații lângă anus, sângerări la defecație, senzație de slăbiciune și paloare tegumentară, disconfort și durere la statul în șezut.
După stabilirea diagnosticului, medicul specialist va prescrie tratamentul în funcție de etapa în care se află boala hemoroidală. În cazul hemoroizilor de gradul I și II se recomandă doar tratament medicamentos și un regim alimentar bogat în lichide, fructe și fibre, regim ce va ajuta la prevenirea constipației. Totodată, se va evita consumarea mâncărurilor piperate, condimentate și consumul de băuturi alcoolice, precum și sedentarismul în general.
O altă metoda de tratare a hemoroizilor este intervenția minim invazivă, precum scleroterapia, fotocoagularea la infraroșii, ablația laser, înghețare cu CO2, ligatura arterială transanală, dilatarea anală.
Complicațiile asociate hemoroizilor de gradul III și IV pot include edem anal, hemoragii masive, paraproctita purulentă și chiar necroza țesuturilor hemoroidale. În astfel de circumstanțe, unii pacienți încearcă să repună nodulii în anus, fapt care poate agrava boala hemoroidală.
Este important de reținut că în acest stadiu evolutiv al bolii hemoroidale, hemoroizii acuți necesită neaparat o intervenție medicală imediată. Chiar și in acest stadiu avansat, se va încerca întâi aplicarea unor metode non invazive, urmând să se apeleze la intervenția chirurgicală în ultimă instanță, în cazul în care pacientul nu raspunde la alte forme de terapie. 
În timp ce metodele chirurgicale clasice presupun internare, anestezie și recuperare mult mai dificilă, tratamentul minim invaziv se poate realiza în ambulatoriu, cu disconfort minim.
Pentru a avea un diagnostic precis în cazul afecțiunilor anorectale, este important consultul la medicul de specialitate. Prin efectuarea unei anuscopii computerizate, investigație exactă în vederea diagnosticării afecțiunilor anorectale, pacientul va fi informat încă de la primul consult de stadiul bolii sale hemoroidale, în urma căruia se va stabili și planul de tratament corespunzător.