Sănătate

Nimeni nu este interesat de Centrul de Transplant promis de Consiliul Judeţean Cluj

Consiliul Judeţean a anunţat că plăteşte 130.000 de lei pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Instituţia a reluat procedura deoarece, se pare, că nu a primit nicio ofertă.

Pe terenul de pe strada Victor Babeș pe care l-a concesionat Consiliul Județean acum 12 ani pentru construirea unui centru comercial s-ar putea construi un centru integrat de transplant. Rând pe rând, preşedintele forului judeţean, Alin Tişe, spunea că pe acel teren se va construi ba un mall, ba un parking, ba un spital de copii, iar acum un centru integrat de transplant.

În 2016, când s-a instalat în fotoliul de președinte al Consiliului Judeţean, Tișe spunea că în 2017 va începe construirea unui spital pentru copii pe acest teren, în valoare de patru milioane de euro.


Acum, în 2019, Alin Tişe a anunţat că pe terenul de pe strada Victor Babeş se va ridica un centru de transplant, unic în România.

“Am expertizat acele clădiri și ele corespund, pot fi folosite mai departe așa încât am decis împreună cu specialiştii, să construim la Cluj un centru integrat de transplant. În acest centru integrat de transplant vom avea posibilitatea de a face operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. Construcţia o vom face din finanţarea CJ şi finanţarea europeană şi peste câţiva ani va fi un element de referinţă şi foarte utilă Clujului, regiunii şi întregii ţări (...) Acolo avem o suprafață de 15.000 mp, suprafața construită va fi de 7.000 mp”, spunea la începutul anului Tişe.


Potrivit acestuia, Institutul de Urologie se va reloca integral în etape în această locaţie.

Viitorul centru de transplant ar urma să aibă 300 de paturi.


Preşedintele Consiliului Judeţean promite că “acest centru de transplant va fi gata mai repede decât spitalul regional de urgenţă”.

“Dacă depunem finanţarea şi nu e aşa scump, construcţia în sine ar putea fi în maxim 5 ani, dotările şi restul sunt chestiuni ulterioare”, a mai spus Tişe.


La începutul lunii mai, Consiliul Judeţean a publicat un anunţ de achiziţie pentru servicii de consultanţă şi pentru organizarea unui concurs internaţional de soluţii pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor era 8 mai, dar acest termen a fost prelungit până pe 24 mai după ce instituţia nu a primit nicio ofertă.

“Prestarea serviciilor se va realiza într-un termen de 60 de zile lucrătoare de la data semnării contractului. Se solicită experienţă similară, organizarea în ultimii trei ani a minimum două concursuri de soluţii internaţionale încheiate la data depunerii ofertei”, se arată în noul anunţ al CJ Cluj.


“Construirea Centrului Integrat de Transplant ar permite atingerea unor standarde medicale de elită şi dezvoltarea unei activităţi de cercetare reprezentative internaţional. Totodată, înfiinţarea unui astfel de centru de transplant este benefică pentru că se creşte gradul de utilizare al resurselor de investigare şi diagnostic. Obiectivele urmărite sunt realizarea unui centru de transplant integrat care să ofere o arie largă de servicii medicale de transplant de organe accesibile tuturor pacienţilor şi realizarea unei clădiri noi de spital proiectată în conformitate cu standardele internaţionale”, se menţionează în caietul de sarcini.

Luna trecută, prezent la o şedinţă a Consiliului Local, deputatul USR Emanuel Ungureanu îi spunea primarului Emil Boc că că activitatea Institutului de Transplant se face într-un pod neautorizat.

“Legat de noul centru de transplant care ar trebui să se facă pe Babeş, o să vă rog să îl rugaţi pe domnul Tişe, Institutul de Transplant se află într-un pod neautorizat. Dacă se întâmplă o nenorocire, o să răspunde unii legal, alţii moral. Acolo nu ar fi trebuit niciodată să se desfăşoare activitatea medicală. Rugămintea mea este să îl impulsionaţi pe Tişe ca acolo pe Babeş să se întâmple ceva urgent. Acel pod nu este autorizat să funcţioneze. Situaţia este foarte gravă. Riscăm să cădem cu paturi. E mult prea încărcat acel pod, nu a fost autorizat în niciun fel, sunt fisuri în zona de rezistenţă”, spunea în luna aprilie Ungureanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter