Sănătate

Finanțare în valoare de 7 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență

Ministerul Sănătății va finanța achiziționarea de aparatură modernă pentru Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca.

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea cheltuielilor de investiții pentru achiziționarea unui sistem inovator de neuronavigație, a două aparate RX mobile cu braț C și reconstrucție 3D,  a unui ecograf de înaltă performanță, precum și a patru mese chirurgicale.

Sistemele de neuronavigație, introduse în urmă cu peste 15 ani în practica neurochirurgicală mondială, au reprezentat un progres substanțial în tratamentul neurochirurgical în afecțiunile cerebrale si vertebromedulare. În fapt, acest sistem permite o localizare precisă a leziunilor cerebrale profunde, stabilirea celei mai potrivite căi de acces în vederea evitării leziunilor cerebrale, planificarea exactă a abordului chirurgical, precum și evaluarea în timp real a progresiei intraoperatorii. În chirurgia spinală, permite localizarea exactă și stabilirea traiectului șuruburilor de fixare transpediculare, evitând, în acest fel, controlul radiologic repetat, și, în consecință, iradierea repetată a pacientului și a personalului medical. În Secția Clinică Neurochirurgie, au loc, în medie, peste 2500 de intervenții chirurgicale pe an, mai bine de jumătate dintre acestea putând beneficia de ajutorul sistemului de neuronavigație.


Pe lângă sistemul de neuronavigație, Secția Clinică Neurochirurgie va avea în dotare două aparate mobile RX cu braț C și cu reconstrucție 3D — primele aparate de acest tip vândute în România. Echipamentele se utilizează acolo unde este necesar controlul dinamic şi în timp real al unor manevre chirurgicale cu implicarea scheletului (vertebroplastii, proteze scheletice, fixări scheletice, etc.). Alte trei aparate RX cu braț C, care au fost achiziționate la finalul anului 2018, funcționează în prezent în blocurile operatorii ale Secțiilor Clinice Neurochirurgie și Ortopedie-Traumatologie.

„Necesitatea obținerii unor imagini spațiale precise este prioritară în intervențiile neurochirurgicale, atât pentru realizarea cu succes a operațiilor ce necesită precizie mare, dar, în aceeași măsură, și pentru prevenirea complicațiilor post-operatorii. Imaginile 3D se obțin direct în timpul intervenției chirurgicale. Nu mai este nevoie ca pacientul să fie transportat (din sala de operație) la o investigație separată de CT, lucru care nici nu este întotdeauna posibil (chiar dacă există în dotare aparat CT). Pentru pacient, utilizarea acestei tehnologii se traduce în timp intraoperator redus și, implicit, riscuri mai mici”, a subliniat Prof. Dr. Ștefan Florian, medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie.


În total, spitalul dispune de peste 40 de săli de operație, iar pentru confortul pacientului și eficientizarea actului medical a devenit necesară înlocuirea meselor vechi cu altele noi, modulare și versatile, care să permită intervenții chirurgicale complexe, în condiții de maximă siguranță. Cele patru mese de operație care urmează să fie achiziționate vor veni în completarea a 14 mese de operație care au fost cumpărate în ultimii ani.

„În ultimii cinci ani am reușit, cu sprijinul consistent al Ministerului Sănătății, să dotăm spitalul cu echipamente medicale performante. Avem acum trei RMN-uri, patru CT-uri, un angiograf digital, un mamograf digital, opt echipamente RX (fixe, mobile sau cu braț C), precum și 20 de ecografe. De asemenea, Consiliul Local și Consiliul Județean ne-au fost parteneri și ne-au oferit sprijin financiar pentru investițiile făcute în această perioadă, în echipamente medicale sau lucrări de reparații. La acestea se adaugă investițiile semnificative făcute din venituri proprii — cea mai importantă dintre acestea fiind modernizarea și dotarea bucătăriei spitalului”, a completat Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter