Sănătate

Medic clujean: Vârsta la care apar afecţiunile cardiovasculare a coborât

Alimentaţia dezechilibrată, stresul, şi factorii externi nocivi cum ar fi fumatul şi alcoolul îşi pun tot mai mult amprenta asupra sănătăţii noastre.

sursa foto aradon.ro sursa foto aradon.ro

Specialiştii în cardiologie şi medicină internă, atrag atenţia că vârsta la care afecţiunile cardiovasculare apar, a coborât destul de mult, tot mai mulţi tineri fiind victime ale acestora.

Dr. Alexandru Tudoran, medic primar cardiologie şi medicină internă trage un semnal de alarmă în ce priveşte ritmul de viaţă dezechilibrat şi stresul Din păcate, spune medicul clujean, şi alimentaţia lasă de dorit pentru că în ziua de azi nu prea mai ştim ce mâncăm şi ce bem. 


Dr.Alexandru Tudoran aminteşte care sunt cele mai frecvente boli cardiovasculare care din păcate afectează tot mai mulţi oameni, într-o lume în care stresul este nelipsit: hipertensiunea arterială, care are cea mai mare adresabilitate, cu consecinţele ei, cardiopatia ischemică- cu formele ei cele mai severe- angină pectorală, infarctul miocardic şi diverse forme de artereopatii.

„Din nefericire, vârsta la care apar aceste afecţiuni a coborât destul de mult, astfel încât populaţia din ce în ce mai tânără este victima lor”, explică  Dr. Alexandru Tudoran.


Cum ocolim stresul cotidian

Chiar dacă stresul nu poate fi evitat, efectele lui pot fi diminuate. Ce ne redomandă specialiştii?

„Le-aş recomanda să aibă o viaţă pe cât se poate raţională. Nu putem evita stresul cotidian, dar putem diminua efectele stresului prin relaxare, odihnă activă, alimentaţie corespunzătoare, evitarea factorilor de risc cum ar fi fumat, alcool.


În privinţa alimentaţiei, aceasta lasă de dorit pentru că nu prea ştim ce mâncăm, nu mai mâncăm din grădina bunicii, mâncăm din supermarket, fast-food destul de mult, în special copiii care ajung la obezitate de la o vârstă tânără. Totodată, conţinutul de sare, glucide şi grăsimi este destul de mare şi trebuie evitate. Fumatul este foarte nociv pentru că în primul rând incidenţa cancerului şi bolile cardiovasculare este mare la fumători. Un pacient fmător este mult mai expus la îmbolnăvire decât un pacient care nu este fumător”, mai spune medicul clujean.

Cafeaua nu are interdicţie totală

În ce priveşte consumul de cafea, studiile diferă când vine vorba de efectele acesteia. Testele au totuşi un punct comun: nu trebuie consumată în exces.


„Putem să bem cafea, dar să nu fie excesiv de tare şi să nu abuzăm, să ajungem la cinci cafele de exemplu... O cafea, două pe zi se poate bea chiar de către bolnavii care suferă de boli cardiovasculare. Sigur, este mai bine dacă nu bem cafea, dar nu este o interdicţie totală aşa cum nu este o interdicţie totală niciun pahar de vin la masă.

Un om care a trecut printr-un infarct poate să bea cafea, dar sigur nu din a doua zi. Se poate trece la o viaţă cvasinormală într-o anumită perioadă de timp, mai spune medicul”, mai spune dr. Alexandru Tudoran.   


Automedicaţia, total interzisă

Studiile recente au relevat şi faptul că românii se tratează singuri, în ciuda avertismetelor. De foarte multe ori însă, automedicaţia are efecte nocive, spune medicul clujean.

„Aş recomanda ca pacientul să spună ce simptome are medicului, care să hotărască medicaţia şi să nu ia medicaţie după ureche, după sfatului vecinului sau al unui aparţinător. La ora actuală în condiţiile în care au apărut o serie de medicamente care nu se supun regimului de prescripţie cum ar fi suplimentele alimentare, pacienţii se duc direct la farmacie- care are un interes comercial de a câştiga. Atunci sigur că îşi vinde marfa. Ronânii sunt foarte pricepuţi în automedicaţie. Din păcate la legislaţia actuală, în care se lucrează prin Casa de Asigurări, se pare că accesabilitatea este mai dificilă, se aşteaptă destul de mult la policlinici şi atunci mulţi pacienţi renunţă şi cer un medicament la o farmacie”, mai spune dr. Tudoran. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter