Sănătate

A început campania “Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân”

Sloganul campaniei susţinută de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este „Alăptarea -fundament al vieții”.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este marcata în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentația la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume.

SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii-OMS şi Fondul pentru copii al Naţiunilor Unite-UNICEF - în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: „alimentația la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie”.


Potrivit reprzentanţilor DSP Cluj, obiectivele campaniei sunt:

- creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025. În prezent, la nivel mondial, mai puțin de 40% dintre copii sunt alăptați exclusiv la sân în primele 6 luni.


- îmbunătățirea stării de sănătate şi alimentație a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern.

- creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou născutului și copilului mic prin creșterea accesibilității la informații de specialitate de bază precum și diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă.


- reducerea cheltuielilor pentru sănătate (reducerea cheltuielilor de spitalizare și tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde și oricând, este gratuită) și de mediu (laptele de mamă este ecologic).

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj susţine:


- începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naștere.

- alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață.


- alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare, adecvate din punct de vedere nutrițional, după vârsta de 6 luni.

mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială.

copilului: combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența.

Ultimele studii  arată că în prima luna după naștere, româncele își alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la șase luni este în creștere, ajungând la 29,8% in 2016, față de 12,6% în 2011.

Ultimele Stiri
abonare newsletter