Sănătate

Promisiunea ministrului Sănătăţii: În două luni vom propune legea transplantului

Numărul donatorilor de organe a scăzut dramatic în România, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că se va forma un grup de lucru care, în cel mult două luni, va veni cu o propunere a unui nou proiect de lege a transplantului.

“Din grupul de lucru vor face parte specialişti, pacienţi transplantaţi, donatori vii. Intenţionăm ca în maxim două luni de zile această lege să fie propusă. (…) Ne-am orientat spre legea spaniolă, pe care noi o credem potrivită pentru România. (...) În 2014 în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 - 115, în 2016- 123, în 2017 - 65, iar până acum, în 2018 - 30. Eu zic că e foarte puţin. Activitatea de donare a scăzut foarte mult, dramatic, spun eu”, a declarant ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Sorina Pintea precizează că o parte din vină aparţine şi autorităţilor.


“O parte din vină ne aparţine şi nouă autorităţilor, (...) ar fi trebuit să nu încetăm să susţinem această activitate. Ar fi trebuit să avem mai de mult o lege a transplantului, care să spună clar ce să se întâmple. Ar fi trebuit să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene, financiar vorbesc. Până la urmă şi asta e o problemă”, a mai adăugat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai precizat că, momentan, România nu este pregătită să respecte procedurile organzaţiei Eurotransplant.

Etichete: sorina pintea
Ultimele Stiri
abonare newsletter