Sănătate

Medicii şi asistentele din spitalele clujene se pregătesc de proteste. Vor declanşa o grevă generală

Liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman, susţine că Legea salarizării unitare a produs o serie de inechităţi şi avertizează că unii salariaţi din sistemul sanitar pierd, de la 1 martie, sume cuprinse între 300 şi 2.000 de lei.

sursa foto DC News sursa foto DC News

Preşedintele Sindicatului Sanitas Cluj, care a susţinut miercuri o conferinţă de presă, nu exclude, în aceste condiţii, declanşarea unei greve generale în sistem.

"Legea salarizării bugetarilor a creat în sectorul sanitar un val profund de nemulţumire în rândul salariaţilor din sănătate, având în vedere inechităţile şi discriminările care apar. Cifrele vehiculate privind salariile angajaţilor din sănătate nu sunt corecte. Legea a creat o situaţie explozivă în unităţile sanitare şi nu ştiu în ce acţiuni spontane frecvente poate degenera. Vor fi scăderi mari de venituri, mai ales în cazul unităţilor de monospecialitate, unde pierderile salariale nete sunt între 351 de lei şi 2.000 de lei. Prin Federaţia Sanitas am cerut Guvernului şi Parlamentului modificarea şi completarea legii, astfel ca de la 1 martie 2018 toţi angajaţii să primească o majorare, nu doar cele două categorii - medicii şi asistentele. Urmează să consultăm membrii de sindicat şi vom derula acţiuni sindicale. Nu excludem declanşarea grevei generale organizată de Sanitas", a afirmat Roman.


Liderul de sindicat a spus că, în urma creşterilor salariale ale medicilor şi asistentelor, se creează o discriminare în sistem pentru alte categorii de salariaţi, precum biologii, chimiştii, farmaciştii sau personalul tehnic-administrativ, ceea ce duce la dezbinări între aceste categorii profesionale.

Ştefan Roman a mai precizat ca o altă nemulţumire a personalului din sistemul sanitar este cea legată de plafonarea sporurilor la 30% şi includerea în acest procentaj a plăţii gărzilor efectuate de medici, a voucherelor de vacanţă şi a sporurilor de hrană.


La rândul sau, vicepreşedintele Sindicatului Sanitas Cluj, Maria Bizo, a reclamat faptul că Legea salarizării nu a fost negociată cu sindicatele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter