Sănătate

Clinica Medicală 2, din nou în centrul unui scandal. Bărbat mort din cauza unei infecţii nosocomiale

Un bărbat din Alba Iulia a murit în chinuri după o operație la Clinica Medicală 2, Secția Chirurgie 2, după o operație banală care s-a complicat. Omului i-au ieșit intestinele după câteva zile de operație.

A venit să se opereze la Cluj, dar a fost dus acasă între patru scânduri. Este povestea unui pacient din Alba-Iulia, spusă cu lacrimi în ochi de fiul lui. Bărbatul spune că și-a adus tatăl la Cluj, pentru o operație banală, știind că aici sunt cei mai buni medici. A murit însă la doar câteva zile, în urma unei infecții nosocomiale. Bărbatul vorbește despre o operație făcută greșit, intestine care ieşeau prin tăietură, condiții proaste și medici și asistente care nu se ocupau de bolnavi.

Fiul bărbatului a lansat o scrisoare care demolează tot sistemul sanitar clujean, clădit pe indiferență față de pacienți și multă foame de bani, numită “boala unui sistem medical sau cum să mergi pe picioare la spital şi să te întorci mort”.


“Tatăl meu a ajuns în data de 19 ianuarie prin transfer de la Pneumologie la Spitalul Judetean Cluj - secţia Chirurgie 2, pentru o operaţie de hernie hiatală, operabilă prin procedeu laparoscopic, o operaţie relativ uşoară după cum am primit asigurările doctorului, cu riscuri mici. La ieşirea din operaţie a tatălui meu aflăm că nu s-a putut rezolva prin operaţie laparoscopic şi s-a operat după procedeu clasic, cu tăietură. Ca şi aparţinători nu am fost anunţaţi că se schimba procedeul ca să dăm acordul sau refuzul. După operaţie urmeaza 11 zile de stat la terapie intensivă, unde din a 2-a zi, tatăl meu având şi un BPOC (bronho-pneumonie obstructivă) a început să tuşească foarte mult. Degeaba am încercat să vorbesc cu câţiva medici ATI la rând şi să le cer să încerce să îi oprească tusea (intubare sau medicamentos), de fiecare dată am primit aproximativ acelaşi răspuns: «ştim noi ce facem, staţi liniştit că primeşte aerosoli să tuşească mai uşor». Părerea mea e că să laşi un om cu tăietură de cca 30 cm să tuşească continuu e inconştienţă sau crimă. A urmat transferul la spitalul de pneumologie şi în ziua a 12-a s-a prezentat rezidentul medicului chirurg şi îi scoate tatălui meu toate atele de la operaţie. După jumătate de oră la prima tuse, i se desface operaţia şi intestinele ies afară prin incizie”, se arată în scrisoare.

Potrivit scrisorii, bărbatul a fost dus înapoi la Chirurgie 2 pentru o nouă operaţie, dar după 11 zile la terapie intensivă a decedat.


“Inclusiv în ziua morţii nu am primit răspunsul adevărat cu cauza care a dus la deces. După resuscitare (inima s-a oprit în jurul orei 16.00, medicul de gardă ATI a ajuns în sala în jurul orei 16:30, chirurgul în jurul orei 17.00 şi decesul a fost constatat la ora 17:40), doctorul ATI şi chirurgul ne-au anunţat decesul şi încercau pe ocolite să renunţăm la autopsie pe motiv că vom putea ridica mortul doar luni (decesul fiind miercuri)”, se mai arată în scrisoare.

Acesta mai povesteşte că după înmormântare a aflat că tatăl său a murit de infecţie nosocomială cu Acinetobacter Baummanii, “o bacterie specifică sălilor ATI şi cu o mortalitate de până la 75% (3 din 4 infectaţi cu această bacterie mor), iar după fişele medicale se pare că tatăl meu a fost infectat cam în data operaţiei”.


Bărbatul mai spune că tatăl său nu a fost tratat “corespunzător” după operaţie fiind lăsat să tuşească, iar în ceea ce priveşte asistentele şi infirmierele “o mare parte din ele se comportau execrabil cu bolnavii şi aparţinătorii”.

“Iartă-mă tată că am crezut că aducându-te în Cluj la spital îţi fac un bine, iartă-mă că deşi am vrut să îţi fac un bine, te-am adus la moarte, iartă-mă că am crezut că încă mai avem un sistem de sănătate în care bolnavul e vindecat nu exterminat”, şi-a încheiat bărbatul scrisoarea.


Reamintim că recent un pacient de 55 de ani dat dispărut 24 de ore de la Clinica universitară Medicală 2 a fost găsit mort pe niște scări ale spitalului, fără ca cineva să îl vadă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter