Sănătate

Cum luptăm cu infecţiile din spitale? Emanuel Ungureanu: 7000 de pacienţi din Cluj au fost infectaţi anul trecut - VIDEO

Medicii din Cluj, interesați să lupte împotriva infecțiilor nosocomiale, pot învăţa vineri de la ora 10, în Sala de Conferințe a Clinicii Chirurgie 3, de la cinci specialiști care sunt cele mai eficiente metode de a lupta cu bacteriile multirezistente și mai ales cum putem preveni instalarea acestora în spitale.

Deputatul clujean Emanuel Ungureanu va organiza vineri, împreună cu Colegiul Medicilor Cluj, un seminar pe zona de luptă împotriva infecţiilor intraspitaliceşti.

“Sunt spitale vechi, sunt săli de operaţie care ar trebui distruse de la zero, pereţi care ar trebui să dispară şi spitale care ar trebui construite de la zero pe locul celor care clar nu mai pot fi folosite în condiţii de siguranţă pentru bolnavi. Despre bacteriile multirezistente aţi auzit cu siguranţă la Colectiv (...) Eu sunt marcat de povestea aceasta cumplită a bacteriilor multirezistente şi sunt şocat de faptul că statul român a luptat atât de puţin cu acest flagel. SRI se laudă că ne apără de terorişti. Când am fost la SRI Cluj şi le –am reproşat acestora lipsa de implicare în războiul împotriva corupţiei din sistemul sanitar, am povestit, printre altele, despre suspiciunile mele, spitalele nu raportează în mod corect numărul real de infecţii intraspitaliceşti”, spune Ungureanu.


Deputatul susţine că în 2017 exista o statistică pe spitalele din judeţul Cluj, care arăta faptul că 7000 de pacienţi ar fi fost infectaţi.

“Mie, cifrele rotunde îmi miros a minciună. Şi dacă ar fi să credem cifrele raportate de către clinici, care ajung la DSP, după aceea către Ministerul Sănătăţii, tot este extrem de îngrijorător că avem pe secţiile de terapie intensivă o frecvenţă atât de mare a acestor infecţii intraspitaliceşti. Dacă ar exista un mare ars care ar veni către UPU, respectiv Chirurgie 1, şansele ca el să ia o bacterie multirezistentă de la secţiile ATI de acolo sunt foarte mari. Fosta mea consilieră, care a murit anul trecut de un cancer agresiv, a contactat în secţii de spital mai multe bacterii multirezistente care i-au chinuit sfârşitul cumplit. Avem de dus o bătălie cumplită cu bacteriile multirezistente”, mai spune Ungureanu.


Printre invitaţi se află medici de la Spitalul Sf. Constantin din Braşov, cel mai curat spital din Europa, susţine Ungureanu.

“Aceşti medici vor veni să le explice medicilor de pe secţiile chirurgicale din Cluj cum se poate lupta eficient cu aceste bacterii multirezistente şi cum prevenim înmulţirea, răspândirea, adopţia de către secţiile ATI a acestor bacterii. Mâine facem prevenţie. Începem să discutăm despre cum trebuie să se educe medicii, ce mijloacele sunt, de la mâinile care trebuie să aibă o igienă specială, purtarea mănuşilor, prezenţa pe aceste secţii a unor dezinfectanţi cu adevărat eficienţi. Mă întorc la SRI. E o chestiune de siguranţă naţională şi voi cere audienţă la Cotroceni pe această chestiune a combaterii infecţiilor nosocomiale. E clar că nu putem combate infecţiile nosocomiale cu vorbe ci trebuie obligatoriu să avem dezinfectanţi şi medici cu conştiinţă. Eu vorbesc demult despre această trezire a conştiinţei medicilor care trebuie să înveţe cum să ţină secţiile curate, cum să lupte cu aceste infecţii, să înveţe să strige când nu au cu ce să facă acest lucru, să avem încredere că avem medici nu doar buni profesionişti ci şi cu conştiinţă, care atunci când nu au dezinfectanţi eficienţi, fac demersurile necesare ca noi să aflăm acest lucru. Vrea să fac un apel la medicii sceptici care se gândesc ce rost au aceste întâlniri, oricum spitalele sunt vechi. Avem datoria morală să luptăm cu instrumentele pe care le avem. Nu avem ce face, suntem condamnaţi să luptăm pentru viaţă împreună, învăţând unii de la alţii şi colaborând. Vin specialişti foarte bine pregătiţi. Vreau să veniţi pentru că vă pasă, pentru că vă mustră conştiinţa, că putem face mai mult pentru spitalele noastre. Mor oameni cu zile, cei care nu mor se chinuie. Nu este vremea acuzelor. Eu vreau să colaborez cu medicii care vor să renunţe la mită, cu cei a căror conştiinţă se trezeşte”, este îndemnul lui Ungureanu.


Acesta a făcut şi un apel la SRI “să se mobilizeze şi să vadă dacă statisticiile care ajung la ei sunt cele reale”.

„Rog managerii de spitale să nu mai ascundă statisticile. Şefii de secţie să iasă din minciună. Să spună adevărul, oricât de dureros ar fi. Minciuna ne-a distrus sistemul sanitar. Fiecare dintre medicii care au minţit şi au luat mită au creat acest sistem sanitar. Sistemul sanitar nu a putrezit de la cap. De la fiecare medic care s-a resemnat, fiecare asistentă care nu a pus mănuşi, ştiţi că au fost infecţii cu hepatită C şi la Institutul de Transplant şi în alte locuri, ştiţi că avem un ministru criminal care salvează câte o viaţă într-un avion şi îşi face reclamă două zile din asta dar care oferă tratament modern, eficient pacienţilor cu hepatită C care se află în stadiul 3 sau 4 de ciroză, în ultimele stadii când nu se mai poate face nimic. Avem un stat criminal, iar noi nu putem să luptăm de pe facebook. Teroriştii sunt în spitale. Sunt medicii ca Lucan, sunt Lucanii României care condiţionează actul medical, sunt aceste bacterii multirezistente care au colcăit din cauza mizeriei, subfinanţării, nesimţirii unor miniştri ai Sănătăţii, politicieni fără scrupule. Este oglinda noastră. Este sistemul nostru sanitar. Uitaţi-vă în oglindă”, a conchis Ungureanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter